четвер, 09 вересня 2010 14:41

Питання про мови було сигналом північного сусіда - Яворівський

Питання про мови було сигналом північного сусіда - Яворівський

У Партії регіонів значна частина тих депутатів, які проти надання російській мові особливого статусу.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав бютівець Володимир Яворівський.

"Уже в Партії регіонів зрозуміли, що закон про мови просто не пройде, бо він збурить хвилю протестів та блокувань. Адже це питання дуже болюче", - зауважив він.

Оскільки, за словами нардепа, після прийняття закону російська мова стає фактично другою державною мовою.

"І тоді українську мову можна буде почути тільки в глухому селі або якомусь райцентрі Західної України. Її будуть обзивати державною. Але насправді такою буде російська, - підкреслив Яворівський. - Тому це провокація. А регіонали просто хочуть бути підлабузниками до жменьки своїх прихильників, яким вони обіцяли російську як другу державну".

"Я думаю, що це питання постало не в середовищі самих регіоналів. Воно було сигналом від північного сусіда, адже там вже давно такі як Жириновський нагадували нашим можновладцям, що вони обіцяли російську мову", - наголосив нардеп.

Водночас Яворівський зазначив, що є невелика ймовірність прийняття цього закону найближчим часом.

"Бо навіть серед регіоналів є значна частина депутатів, для яких мовне питання має цінність. Може і серед комуністів та литвиновців знайдеться хтось, хто не проголосує. Тому це перебільшення, що закон буде прийнятий найближчим часом", - зауважив він.

До того ж Комітет з питань культури і духовності, який він очолює, обов"язково відхилить його (закон - ред.).

Нагадаємо, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов, лідер фракції Комуністичної партії України Петро Симоненко та член фракції Блоку Литвина Сергій Гриневецький зареєстрували у Верховній Раді проект закону про мови в Україні. Зокрема, депутати пропонують гарантувати громадянам право отримання в країні освіти українською і російською мовами, а в межах території поширення регіональних мов - відповідною регіональною мовою.

Зараз ви читаєте новину «Питання про мови було сигналом північного сусіда - Яворівський». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі