понеділок, 22 лютого 2021 19:48

Після відставки Степанова Pfizer Україна все одно не отримає

Після відставки Степанова Pfizer Україна все одно не отримає
"На ринку у нас залишається шанс на китайську або індійську вакцину", - вважає Ігор Попов. Фото: facebook.com/igor.popov

Влада мала б чесно сказати, що вакцину від Pfizer Україні не продадуть. Ми отримаємо її лише, як гуманітарну допомогу. Відставка міністра охорони здоров'я Максима Степанова не змінить ситуацію. Можемо розраховувати на дешеву китайську чи індійську вакцину.

Разом з тим українці не бачать проблеми провалу вакцинації від коронавірусу, бо більшість громадян не готові щепитися. Про це Gazeta.ua розповідає Ігор Попов, політичний експерт з Інституту майбутнього.

Яка головна причина того, що Україна провалила вакцинацію? Хто не впорався?

Перше питання: чи треба нам вакцинація? Яка треба? У ЗМІ найбільше говорять "а чому ми не купили у Pfizer їхню вакцину?". Тому що нам Pfizer ніхто продавати не збирався.

Pfizer видають лише країнам "золотого мільярда", куди нас не включили

У вакцинації набагато більше геополітики, ніж гуманітарного аспекту сьогодні. І найбільш розрекламована вакцина Pfizer - її видають лише країнам "золотого мільярда", куди нас не включили. Pfizer отримують США, Канада, Західна Європа, Австралія, Ізраїль. Африканським країнам чи Україні його ніхто не продає. Молдова отримає з румунської квоти, а Україна може отримати хіба що залишки гуманітарних вантажів. Насправді, якщо брати глобальний рівень, то це велика проблема людства. Тому що його порятунком ніхто не хоче займатися, а прагнуть на цьому заробити. І, більше того, поділити відразу людство на сорти. Тому Pfizer нам ніхто не продасть і не продав би. А російську вакцину ми не купуємо, скоріше, з геополітичних мотивів, тому що вона з Росії. Тобто, на ринку у нас залишається шанс на китайську або індійську вакцину. А тут вже вступили інші фактори: хто буде купувати, через кого підуть гроші? І нічим похвалитися: ці перетягування ковдри призвели до того, що переговори затягнулись і ті дешеві вакцини, які можна було купити, не завезли. Плюс – контркампанія "А навіщо нам китайська?". Бо ніякої іншої нам ніхто не продавав.

Чому про це ніхто не говорить?

Ніхто не хоче визнати, що нас не включили в "золотий мільярд". Бо якщо визнати, то треба когось робити винним.

Чому у нас скільки конфліктів навколо закупівлі вакцин?

Найбільший конфлікт я бачу між ДП "Медичні закупівлі" і Міністерством охорони здоров'я, які ніяк не могли вирішити, у кого будуть купувати вакцину і через кого підуть гроші. Мабуть, по черзі доповідали прем'єр-міністру про те, що лише вони можуть закупити, а всі інші мають якийсь персональний інтерес. Але є ще один аспект: 60% громадян України не хочуть вакцинуватись взагалі, 20% хочуть почекати, і лише 10% погодяться на безкоштовну вакцинацію. Плюс те, що у нас уже більше половини громадян перехворіли, сформований колективний імунітет. Велике медичне питання: чи потрібно нам прививатися вакциною, ефективність якої 50%, яку нам будуть продавати за великі гроші, якщо вже більше половини громадян, хто мав слабкий імунітет, перехворіли?

У нас досить багато "антипрививочників". Як варто було вести просвітницьку кампанію?

Треба розділяти вакцини типу "проти правця", АКДС, БЦЖ, які використовують наші громадяни вже 50 років. Проти них у когось також є застереження, проте це перевірені вакцин. І як прирівнювати їх до тих, які з'явилися півроку тому? Мало хто з медиків дасть свої особисті гарантії, що цим можна колотися без наслідків. А хто ж буде клястись в тому, що ці препарати можна застосовувати? Якщо це робитимуть політики, то їм не повірять, бо їм взагалі не вірять.

Чому Степанов сам полетів до Індії по вакцину? Як цей крок оцінять українці?

Якщо він завезе вакцину, то ті, хто хочуть вакцинуватись, оцінять позитивно.

Воно в будь-якому випадку виглядає красиво: була проблема, про яку говорили, потім він поїхав і її вирішив. Сьогодні бачив кадри в новинах, як полетіла російська вакцина у Сербію та Чорногорію. Сербсько-чорногорське керівництво її зустрічало. Я згадую, як у нас "Таміфлю" колись зустрічали, наче манну небесну. Політики на досягненнях завжди готові псевдо-формувати свій особистий внесок. Я не здивуюсь, якщо літак зі Степановим і вакциною у нас також будуть зустрічати і влада, і опозиція.

Коли вакцинація не розпочалась 15 лютого, прем'єр Шмигаль заявив, що вакцин не вистачає у світі. Це можна назвати управлінською кризою?

Вчора говорив з друзями, які проживають в країнах ЄС. Обидва сказали, що у цих двох країнах вакцинація зірвана. Вакцинували лише громадян 60+ та медиків. Повертаючись до глобального питання, якщо це порятунок людства, можливо, Всесвітня організація охорони здоров'я, полк кредиторів чи Білл Гейтс погодяться заплатити кілька мільярдів доларів Pfizer, щоб він розсекретив рецепт. І ми могли б у себе хоч в Харкові, хоч в Білій Церкві її виробляти, щоб вакцинувати усю Україну. Але, виходить, що на цьому або наживаються, або ще якісь є мотиви, тому що поставки обмежені, ціни зростають, а рецепт ніхто нікому не показує.

Треба відсилати делегацію до китайців. ОАЕ це визнали півроку тому і вони вже Sinovak прокололи третину населення

То ситуація з вакцинацією до політичної управлінської кризи стосунку у нашій країні не має, так?

Має. Координація не проведена, плани постійно змінювались, не було визнання того, що Pfizer та Moderna нам не продадуть свій продукт. Тому треба відсилати делегацію до китайців. ОАЕ це визнали півроку тому і вони вже Sinovak прокололи третину населення.

Може бути таке, що наша влада недооцінює проблему коронавірусу?

Ні. З того, як я бачу, як вони працюють – щоденні звіти, статистика. Якби недооцінювали, то в нас не було б жорстких локдаунів, які для нашої економіки завдають суттєвих ударів. Оскільки влада пішла на це, то означає, що проблему вони розуміють.

Якщо взяти карантини, то у порівнянні з Західною Європою ми пройшли з найменшими втратами. Якби наша влада запровадила подібний карантин, то нашій економіці був би гаплик. Але не запровадити ніякого теж не могли, бо суспільство вимагало якихось дій.

Дуже часто Степанову пророкували відставку. Чому він досі на посаді? Як йому вдається втриматися?

На початку епідемії у нас міністрів охорони здоров'я змінювали чи кожні два тижні. На поведінку вірусу це не мало ніякого впливу. Якщо вигнати Степанова, то це не означає, що наступного дня Pfizer нам привезе вакцину. Тому це політизація проблеми: є людина – є проблема; заберем людину – проблема вирішиться сама собою. Повернення когось із команди Супрун на цю посаду навряд чи підвищило б ефективність. Хоча до цього заклики йшли. Поставити Ляшка на це місце, про що говорили півроку тому? Зараз вже не говорять, тому що на місці санітарного лікаря він працює, а міністру треба розрулювати не лише медичні, а й управлінські, практичні проблеми. Тут у Степанова більше досвіду.

Хто мав би понести політичну відповідальність за провал вакцинації?

А навіщо за це відповідальність? Якщо запитати українців, чи вважають вони, чи це жах, що вас не вкололи, то 60% взагалі сказали б "Ну і правильно". Політична відповідальність – це якщо політики провалюють щось таке, що є принциповим для країни. Тоді це скандал. Навіть якби когось з політиків зараз спіймали, що він тихо вколовся, тоді навіть ті, хто сам не хоче вакцинуватись, сказали б, що його треба звільнити, посадити, розстріляти. Але те, що вони не запустили масову вакцинацію українцям… Якщо дійде до проблеми, що через відсутність вакцини Польща не прийме українських трудових мігрантів, тоді постане питання, хто ж це "провтикав?". Але якщо нам світить лише Sinovak, а Польща з Sinovak все одно паспорти видає, то, знову-таки, не буде проблеми.

Гроші з бюджету витягнули, треба було перевести у валюту і закуповувати, якби хтось продав. Управлінські рішення не були достатніми

Ви кажете, що політичної відповідальності поки що за це не передбачається, але провал вакцинації намагаються повісити на керівника НАБУ Артема Ситника. Що це означає?

Це дрібниці. У Ситника вистачає й інших питань. Те, що вони розслідують, то розслідувати нічого. Якби були витрачені державні кошти на якийсь контракт. І там хтось претендував забрати відкат або навіть отримав його, то був би предмет розслідувань.

Чи міг президент Зеленський напряму домовлятися з виробниками про вакцину?

Шансів не було, якщо говорити про Pfizer чи Moderma. Якби були, чому б він цього не зробив? Можливо, це не президентська справа. МОЗ працює по лінії COVAX. Міністерство, Національна служба здоров'я, ДП "Медичні закупівлі" - у них своя бюрократія, хтось повинен бути уповноважений. Верховна Рада фонд виділила, Кабмін ним розпоряджається. Гроші з бюджету витягнули, треба було перевести у валюту і закуповувати, якби хтось продав. Управлінські рішення не були достатніми.

У рамках COVAX Україна отримає 117 тис. доз вакцини Pfizer. Вона вважається найефективнішою серед зареєстрованих - після двох доз показник сягає понад 95%. В Офісі президента переконують, що вакцина прибуде до України на початку березня.

Зараз ви читаєте новину «Після відставки Степанова Pfizer Україна все одно не отримає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі