середа, 05 березня 2008 08:03

Після розмови з Медведєвим Ющенко написав гнівного листа Тимошенко

Після розмови з Медведєвим Ющенко написав гнівного листа Тимошенко
Президент України Віктор Ющенко вимагає негайного продовження газових переговорів з Росією. Про це йдеться в листі до прем"єр-міністра України Юлії Тимошенко, текст якого розміщено на офіційному сайті глави держави.

Зокрема, Президент зазначає: "Шановна Юліє Володимирівно! Розвиток ситуації, пов`язаної з поставками газу в Україну, зобов`язує мене в черговий раз звернути Вашу увагу на недостатні та неадекватні дії уряду з реалізації домовленостей, досягнутих між Президентами України та Російської Федерації 12 лютого цього року в Москві, зміст яких доведено до уряду відповідними директивами".

Ющенко нагадує, що "на сьогодні російська сторона суттєво обмежила надходження газу в Україну. Немає жодних домовленостей щодо забезпечення балансу газу на 2008 рік та відповідної договірної бази. Рівень розрахунків за газ знаходиться на критично низькій відмітці. Разом з тим ВАТ "Газпром" не розраховується за послуги з транзиту російського газу в Європу".

Така ситуація викликає глибоке занепокоєння Європейської Комісії, відзначає Президент.

Єдиним реальним виходом є негайне продовження переговорів, заявляє він.

"Вимагаю терміново надати НАК "Нафтогаз України" директиви, зміст яких має відповідати положенням затверджених Президентом України директив з урахуванням результатів останніх переговорів", - зазначає Ющенко в листі до Тимошенко.

12 лютого 2008 р. на переговорах у Москві, які проводили Президенти України і РФ Віктор Ющенко і Володимир Путін, а також - керівники НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" Олег Дубина та Олексій Міллер, сторони домовилися змінити оператора поставок імпортного природного газу до України. Замість RosUkrEnergo - СП "Газпрому" з українськими бізнесменами - оператором буде створене на паритетних початках спільне підприємство "Газпрому" та НАК "Нафтогаз України". Збутом газу на українському ринку займатиметься також СП цих двох компаній. Зараз цим займається "УкрГаз-Енерго" - СП RosUkrEnergo і "Нафтогазу".

14 лютого мали бути підписані перші документи щодо створення спільних підприємств "Газпрому" і "Нафтогазу України".

Крім того, президенти України і Росії домовилися, що Україна, починаючи з 14 лютого, почне погашати "газові" борги за листопад-грудень 2007 року.

Раніше "Газпром" заявив, що заборгованість України за поставлений російський газ з 1 січня 2008 р. наближається до 500 млн. дол., а загальний прострочений борг сягнув 1,5 млрд. дол.

Вранці 3 березня "Газпром" скоротив поставки газу до України на 25% через невирішення проблем із заборгованістю "Нафтогазу України" за газ, спожитий в листопаді-грудні 2007 року, і відсутність умов поставок у 2008 році.

4 березня о 20.00 мск ВАТ "Газпром" скоротив ще на 25% постачання газу до України.

Офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов увечері 4 березня заявив, що якщо українська сторона не повернеться за стіл переговорів завтра, то "Газпром" не виключає ще одного скорочення поставок газу до України.

Як повідомили в прес-центрі НАК "Нафтогаз України", "Нафтогаз" намагатиметься відновити переговори з ВАТ "Газпром" про постачання газу Україні.

Зараз ви читаєте новину «Після розмови з Медведєвим Ющенко написав гнівного листа Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі