пʼятниця, 07 серпня 2020 20:03

Після реформи ДАБІ в Україні з'являться "будівельні шерифи" - Васильченко

Після реформи ДАБІ в Україні з'являться "будівельні шерифи" - Васильченко
Глава Державної інспекції містобудування Юрій Васильченко (другий праворуч). Фото: Reuters

В рамках реформи містобудування в Україні можуть з'явитися головні інспектори містобудування в регіонах, чиї функції деяким чином будуть нагадувати функції шерифів.

Про це, виступаючи на зустрічі представників влади з будівельним бізнесом з нагоди Дня будівельника, що відбулася під головуванням прем'єр-міністра України Дениса Шмигаль, заявив глава Державної інспекції містобудування Юрій Васильченко.

Зокрема, він нагадав, що в рамках реформи вже створено Державну інспекцію містобудування і найближчим часом вона буде в повному обсязі виконувати функції контролю і нагляду в будівництві.

Зараз, зазначив Васильченко, у Верховній Раді напрацьовуються пропозиції щодо внесення змін до законодавства про державне регулювання в будівництві, які дозволять Інспекції містобудування виконувати покладені на неї функції.

"Ключову роль у контролі над будівництвом повинні грати міжрегіональні територіальні органиГосінспекціі, які будуть безпосередньо здійснювати контроль на своїх територіях.

Є ідея наділити начальників міжрегіональних територіальних управлінь повноваженнями головного державного інспектора з містобудування відповідних територій, якогось "будівельного шерифа", - заявив Васильченко.

Ця людина, за його словами, буде нести персональну відповідальність за ефективність контролю над будівництвом.

"Коли суперечки між рядовим інспектором і забудовником, що виникли під час перевірки, не може вирішити" шериф ", повинна бути можливість звертатися до головного державного інспектора з містобудування України для вирішення спірних питань", - додав глава інспекції.

І тільки в разі неможливості дійти згоди, додав Васильченко, забудовникам доведеться звертатися до суду.

Крім того, Васильченко підкреслив, що Центральний апарат Держінспекції містобудування не повинен безпосередньо втручатися в роботу регіональних інспекторів та головного інспектора території, а також центральний апарат не зможе проводити перевірки об'єктів. За центральним апаратом ДІМ повинна бути закріплена функція нагляду за міжрегіональними територіальними органами.

"Один з великих плюсів реформи, - сказав Васильченко - це заміна механізму контролю.

Перевіряти об'єкти можна буде навіть якщо на об'єкті буде відсутній замовник або його представник. Перевірку можна проводити в присутності представника місцевої влади, тому що зараз його відсутність фактично блокує перевірку ".

Нагадаємо, в березні цього року президент Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Денис Шмигаль дали старт реформі містобудування. Кабінет міністрів 13 березня прийняла постанови про ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ) та созданіівместо неї окремих органів, між якими будуть розподілені функції ДАБІ. В даний час у Верховній Раді триває робота над законодавчими змінами, які повинні запустити другий етап реформи.

Зараз ви читаєте новину «Після реформи ДАБІ в Україні з'являться "будівельні шерифи" - Васильченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі