неділя, 18 січня 2009 15:17

Після підписання газових угод спостерігачі будуть не потрібні

Після підписання угод про поставки газу в Україну і його транзит, міжнародні моніторингові комісії та консорціум для придбання технічного газу будуть не потрібні.

Про це заявило джерело в уряді Росії.

Джерело зазначило, що після того, як відповідно до домовленостей буде відновлено транзит російського газу в Європу через територію України, "відпаде необхідність у міжнародній місії спостерігачів".

"Не потрібні будуть моніторингові місії й по контролю за технічним станом газотранспортної системи України, також не буде потрібно створення міжнародного консорціуму для викупу технічного газу для України", - сказав представник уряду Росії.

Він пояснив, що після підписання контракту "сторони зможуть самостійно й прозоро контролювати всі ці питання".

Крім того, коментуючи досягнуті домовленості між Росією та Україною, джерело зазначило, що важливим моментом є підписання прямого контракту між "Газпромом" і "Нафтогазом".

"Цей факт разом з європейською формулою ціни, по суті, фіксує повну прозорість, передбачуваність і ринковий характер відносин України та Росії в газовій сфері", - зазначив співрозмовник агентства.

За його словами, "українська сторона, таким чином, стала останньої із країн на теренах колишнього СРСР, з якою Росія переходить на повністю ринкові умови ведення справ у газовій сфері".

До цього, сказало джерело, на аналогічних умовах був здійснений перехід у торгівлі газом з Білоруссю.

Представник уряду РФ визнав, що "Білорусь в силу просунутої інтеграції з Росією користується трохи більшими перевагами й відповідно трохи більшими знижками (на газ)", повідомляє Интерфакс-Украина

Зараз ви читаєте новину «Після підписання газових угод спостерігачі будуть не потрібні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі