вівторок, 27 липня 2021 22:44

Після Арестовича тему "регіоналів" про російську мову розкручує Гордон

Після Арестовича тему "регіоналів" про російську мову розкручує Гордон
Гордон почав піднімати мовну тему "регіоналів" 9-річної давнини.

Телеведучий Дмитро Гордон заявив, що більшість українців російськомовні і цій мові треба надавати статус регіональної. Про це сказав в ефірі телеканалу олігарха Ріната Ахметова "Україна 24".

"Є у мене така думка, що російськомовних людей в Україні більше, ніж україномовних. Більшість населення говорить російською. Крим розмовляє російською, Донбас говорить російською. Дніпропетровська область, Миколаївська, Херсонська, Запоріжжя і так далі в основному говорять російською. Київ в основному говорить російською", - заявив Гордон.

Також заявив, що з російською мовою в Україні "борються", а державна мовна політика зараз - "глибоко збиткова".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуг народу" з "русским миром" намалювали в карикатурі

"Українська мова має бути державною єдиною, але в регіонах можна сміливо давати російській мові статус регіональної", - сказав Гордон.

Двома тижнями раніше спікер української делегації ТКГ, радник керівника Офісу президента Єрмака Олексій Арестович на прокремлівському телеканалі "Наш" назвав українське законодавство про мову "репресивним" і заявив про надання російській мові статусу регіональної.

Закон "Про основи державної політики" авторства нардепів з Партії регіонів Вадима Колесніченка і Сергія Ківалова Верховна Рада ухвалювала у 2012 році. Передбачав регіональні мови, де число носіїв мови перевищує 10%. Після цього в низці областей запровадили регіональну російську мову. Закон називали русифікаторським.

У 2018 році Конституційний суд визнав закон Ківалова-Колесніченка неконституційним.

Статус російської регіональної скасували у Херсонській, Одеській, Запорізькій областях.

8 липня Миколаївський окружний адмінсуд визнав протиправним і скасував рішення міськради 2012 року про російську регіональну.

Зараз ви читаєте новину «Після Арестовича тему "регіоналів" про російську мову розкручує Гордон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі