пʼятниця, 04 червня 2021 19:48

Під тиском Заходу: політолог припустив, чому Зеленський ветує закон про е-декларування

Під тиском Заходу: політолог припустив, чому Зеленський ветує закон про е-декларування
"Якщо українська влада не дотримуватиметься цього законодавства, даватимемо підстави партнерам говорити, що ми не виконали свої зобов'язання", каже Віталій Бала. Фото: "Українська правда"

Президент Володимир Зеленський пообіцяв ветувати скандальний закон про е-декларування, щоб показати виконання зобов'язань перед Заходом. Таку думку Gazeta.ua висловив політолог Віталій Бала.

"Ми залежимо від траншу Міжнародного валютного фонду. Система електронного декларування свого часу була пов'язана як з цим, так і з безвізом. Якщо не дотримуватися цього законодавства, даватимемо підстави партнерам говорити, що ми не виконали свої зобов'язання. Будь-яка українська влада намагалася не виконувати їх. Всередині країни політики обіцяють і нічого не роблять. Тому, думають, що так можна і в міжнародних відносинах. Це не працює. Замість того, щоб відстоювати національні інтереси, погоджуються на всі варіанти. Натомість отримують гроші і швидко їх "проїдають", а не розвивають економіку", – каже політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підставляють себе і Зеленського: як агукнуться зміни в декларуванні "слугам народу"

Ідея з декларуванням була правильна, але її втілення – є хибним, вважає експерт. "Коли ми не маємо високого рівня життя, дотримання прав людини, але намагаємося запровадити систему, яка ефективно працює за умов наявності всього цього, як на Заході, вона не працюватиме. Завжди політики шукатимуть лазівки. Потрібно встановити рівні правила для всіх. Інакше будуть люди, які захочуть оминути систему, бо так вже робили до них", – говорить політолог.

Також додає: "Маємо йти до того, щоб всі громадяни почали подавати декларації. Але люди бачать, що чиновники не чесні у цьому, тому самі не захочуть. Ситуація заходить в глухий кут. Українці побачили, скільки готівки отримали чиновники. Але ніхто не поніс покарання. Системі декларування перестають довіряти".

3 червня 2021-го Верховна Рада повернула покарання у вигляді позбавлення волі за брехню посадовців у майнових деклараціях. Водночас, народні депутати проголосували за поправку "слуги народу" Ігоря Фірса, яка унеможливлює покарання за брехню щодо майна родичів. Крім того, тепер вказувати майно, яким користується чи володіє член родини, потрібно лише тоді, коли він сам надав такі дані декларанту. Ще однією правкою депутати скасували обмеження волі за умисне неподання декларацій.

Президент Володимир Зеленський пообіцяв ветувати ініційований ним закон №4651 про декларування. Причиною називає відсутність "пропорційного та справедливого покарання за порушення, пов'язані із декларуванням". Зеленський зазначив, що система електронного декларування була вимогою ЄС для запровадження безвіз з Україною.

Конституційний суд 27 жовтня 2020 року визнав неконституційною статтю Кримінального кодексу, яка передбачає відповідальність для чиновників і суддів у формі штрафу чи позбавлення волі за подання свідомо неправдивих відомостей у декларації.

У грудні 2020-го відповідальність за брехню в деклараціях відновили, але ув'язнення не було серед можливого покарання: лише штраф, громадські роботи та обмеження волі.

Зараз ви читаєте новину «Під тиском Заходу: політолог припустив, чому Зеленський ветує закон про е-декларування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі