четвер, 19 липня 2018 08:30

Перепис населення не проводять під час війни - експерт

Автор: Gazeta.ua
  Олексій Панченко: "Проводити перепис населення під  час війни не варто"
Олексій Панченко: "Проводити перепис населення під час війни не варто"
Уряд призначив проведення пробного перепису населення на 2019 рік. Зробити це мають у двох районах. Так планують випробувати технології. Проте справжній загальнонаціональний перепис ближчими роками проводити не варто. Через війну та хаотичний рух населення з окупованих територій результати будуть недостовірні, а витрати з держбюджету - марні.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Олексій Панченко, експерт Інституту актуальних досліджень.

Для чого уряду проводити пробний перепис населення?

Наскільки я розумію, йдеться про запровадження нових технологій. Перепис — дуже організаційно складний процес. Спеціальні обліковці мають зайти в помешкання до людей. Сотні тисяч людей роблять цей процес збору і обробки інформації. Востаннє його проводили 2001 року.

Тоді не було інтернету і комп'ютерів у кожній державній установі. Зараз готуються проводити перепис за новими технологіями, щоби пришвидшити опрацювання результатів. Дані будуть одразу передавати через інтернет.

Нові технології потрібно протестувати у межах невеликої групи. Щоб зрозуміти, як все працює. До того часу, коли будуть проводити справжній перепис по всій країні, потрібно приготуватись. Люди апробують програмне забезпечення, перевіряють, чи немає збоїв. Чи легко працювати з планшетами. Адже за цією технологією працюватимуть сотні тисяч людей.

Це якось пов'язано з виборами?

Ніяк. Цей пробний перепис використають суто для тестування технології та організації. Результати, зібрані в ході пробного перепису, ніде не зберігатимуться. Перепис пройде лише в двох із сотень районів України — у міському районі в Києві та в сільському районі в Київській області.

Повний перепис населення запланований на 2020 рік. За попередніми підрахунками це коштуватиме біля мільярда гривень. Наскільки є потреба у таких колосальних витратах в нинішній економічній ситуації в Україні?

Законом не передбачено проведення перепису саме 2020 року. Є постанова Кабміну, але у даному випадку це нічого не означає. Перепис — це друга наймасштабніша операція держави після війни. На роботу сотень тисяч людей потрібні сотні мільйонів чи кілька мільярдів гривень. Перепис відбудеться тоді, коли у державному бюджеті на відповідний рік закладуть ці кошти. Думаю, це рішення до 2020-го року не приймуть через війну. В наступному році вона навряд чи скінчиться. Не закінчаться демографічні процеси, пов'язані із нею. Думаю, немає сенсу проводити в 2020-му році, з точки зору демографії і бюджету.

Але перепис має і плюси. Досі відсутність реальних цифр по кількості населення - додаткова лазівка для корупціонерів.

Погоджуюсь із цими аргументами. Але це як "сферичний кінь у вакуумі". Ми живемо в умовах війни. Якби мене запитали взимку 2013-го, чи потрібно проводити перепис, я би однозначно сказав "Негайно". Ніхто не почухався провести перепис 2010-го чи 2011-го (як рекомендувала ООН). А його дійсно потрібно проводити що десять років. Але сьогодні потрібно орієнтуватися на війну. Дані не будуть достовірними саме внаслідок війни. А гроші витратять як на звичайний, "мирний" перепис.

У нас окуповано біля 8% території, кілька мільйонів внутрішньо переміщених осіб, частина з них не зареєстровані. Є прифронтові території. Там потрібен особливий порядок перепису. І маса інших чинників, які роблять результати недостовірними.

Багато людей не відчинять двері. Поставляться з недовірою, у нас війна — а вони переселенці з Донбасу.

Поясніть

Триває війна. Ми не знаємо, де завтра буде фронт, де буде державний кордон. Якщо проводити перепис до повного завершення війни, отримаємо результати, які 10 років не будуть достовірними.

Війна у нас гібридна. Існує постійний перетік населення між вільними і окупованими територіями. У нас є великі цифри щоденного перетинання контактної лінії з окупованим Донбасом. У Меджлісі вважають, що з 2015-го року з Криму до вільної України переїжджають мінімум кілька тисяч людей щороку. Під впливом непередбачуваних дій агресора люди почнуть більш чи менш масово перетинати лінію розмежування. Тому результати перепису, проведеного під час війни, не матимуть довготривалого значення.

Триває процес об'єднання територіальних громад. В тому числі об'єднуються міста і села. Внаслідок цього може виявитись, що десятки тисяч населення на переписі запишуть у сільське. А воно невдовзі стане міським.

Тестовий перепис варто проводити ближче до дати головного. Технології розвиваються. За два роки все може змінитися

Ви маєте рацію. Але ми живемо в реальному світі. Переписом займається виконавча влада, — процеси в ній відбуваються по-своєму. Наприклад, вдалось дійти до рішення від часу попереднього перепису. Щось сталось після Майдану, пройшли серйозні реформи. У бюрократів дійшли руки.

Якщо говоримо про 2020-й, на жаль, не бачимо перспективи вирішення війни до цього часу. 2019-го призначені чергові вибори в Україні. Через війну не факт, що вони відбудуться. Москва покладає великі надії на нового президента і парламент. Щоб проштовхнути федералізацію й визнання Криму російською територією. Якщо станеться така спроба - може виникнути конфлікт на всій території Україні і Європи. Отже, сенсу проводити перепис поки що немає.

Коли було б логічно починати процес підготовки до перепису?

Всеукраїнський перепис доведеться провести в 2021-му за найкращих умов - коли завершиться війна. Але реальніше, що в 2030-му чи 2031-му. Оскільки ООН рекомендує, щоби країни проводили переписи в перший чи останній рік десятиліття. Якби не війна, перепис-2020 необхідно було б провести.

Наступний перепис населення запланований на 2020-й рік.

Зараз ви читаєте новину «Перепис населення не проводять під час війни - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі