пʼятниця, 04 квітня 2014 11:21

Перед підняттям тарифів потрібно налагодити баланс енероносіїв та змінити нормативну базу - експерт

Перед підняттям тарифів потрібно налагодити баланс енероносіїв та змінити нормативну базу - експерт
Фото: agravery.com

В умовах газово- цінового тиску з боку Росії Україні потрібно зменшувати споживання енергоносіїв та змінювати нормативну базу.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив Валентин Землянський.

"Перебудову потрібно починати з себе. Нам потрібно зменшувати споживання енергоносіїв. Зменшувати енергоємність вітчизняної економіки, житлово-комунального господарства, домогосподарств, йдеться про багатоквартирні будинки. Потрібно змінювати правила гри, нормативну базу. Це найголовніше", - сказав він.

Як приклад експерт навів буденну ситуацію, в якій сім'я з трьох осіб користується газом для власних потреб (без газового опалення).

"Уявіть собі, ми готуємо собі їжу на комфорці за нормативами 80-их років. Ці нормативи 9,8 кубів на людину. Якщо ви втрьох, то маєте споживаєте приблизно 28-29 кубів на місяць, а реально ви споживаєте втричі менше, десь 3,5 куби. За рік за цими нормативами набігає понаднормованих або необлікованих 100 млн кубічних метрів. У фінансовому еквіваленті це десь приблизно 600 млн гривень. Якщо ще порахувати зі збільшенням тарифів, десь буде приблизно мільярд.  А якщо ще порахувати, що облгази після цього цей газ реалізують промисловості за промисловими тарифами, то ми отримаємо приблизно 4 млрд, які гуляють на ринку", - пояснив Землянський.

Він наголосив на тому, що перед підняттям тарифів потрібно налагодити балансування енероносіїв.

"Ми декілька років живемо без балансу газу, балансу нафти, балансу нафтопродуктів, балансу вугілля. Друге - це нормативна позиція, яку потрібно змінювати. Це питання політичної волі. А після цього підходити до питання тарифів. Якщо ми налагодимо систему всередині країни, нам буде однаково за якою ціною купувати газ", - зазначив експерт.

Він зауважив, що зараз до влади прийшов уряд, який декларує європейські принципи управління, отже діяти потрібно теж по-європейськи - зі зміни системи, а вже після цього переходити до питання підняття тарифів.

"А пан Яценюк і Турчинов діють за принципом "папєрєдніків" - злочинної влади - почнемо з підняття тарифів, а там подивимося, що буде", - сказав Землянський.

Нагадаємо, що раніше глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що ціна на російський газ для України з другого кварталу збільшилася з $268,5 до $385,5 за 1 тис. куб. м через тривалі неплатежі. Сума боргу на 1 квітня склала $1,711 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Перед підняттям тарифів потрібно налагодити баланс енероносіїв та змінити нормативну базу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі