пʼятниця, 12 липня 2019 12:20

Парубій звинуватив Зеленського у змові з Путіним

Парубій звинуватив Зеленського у змові з Путіним
Люстрація попередників від Зеленського - це ідея Путіна, каже Парубій. Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський змовився з президентом РФ Володимиром Путіним у питанні люстрації посадовців минулих 5-ти років.

Про це заявив спікер Андрій Парубій на ранковому засіданні Верховної Ради.

"Звучали питання щодо підпису закону про ТСК. Ми дійсно опинилися у дивній ситуації. Коли людина, яка йшла на вибори, обіцяла відкриті списки, а перший закон подала про закриті. Коли новообраний президент обіцяв, що внесе закон про імпічмент, але не підписує закон про ТСК.

Зараз на підписі у президенти лежить цей закон. Він немає права вносити пропозиції та ветувати його. Він може його тільки підписати. І це наше спільне завдання - змусити його підписати. Лежить закон про підтримку "Пласту". Закон про відкриті виборчі списки має бути підписаний.

Бо, на жаль, чуємо від нього (Зеленського. - Gazeta.ua) нові та нові несподівані ідеї. Зокрема, вчорашня його ідея про люстрацію. Я глибоко переконаний, це не його ідея. Це ідея Путіна. І невипадково вони вчора мали розмову з Путіним для того, щоб люструвати усіх учасників Революції гідності, добровольців, волонтерів, українських воїнів, учасників україно-російської війни. Це і є мрія Путіна, яку, на жаль, ретранслюють в Україні", - заявив Парубій.

Опублікували текст законопроекту про очищення влади, який анонсував президент, пише "Українська правда"

Згідно з документом, люструвати Зеленський пропонує всіх посадовців у період з 2014 по 2019 роки, від президента Петра Порошенка до сільських старост, які не були звільнені за власним бажанням.

Зокрема, люстрація не торкнеться осіб, які визнані учасниками бойових дій під час проведення антитерористичної операції на Донбасі.

У законопроекті вказується, що заходи з очищення влади здійснюються щодо:

президента, голови Верховної Ради, першого заступника і заступника голови Верховної Ради, народного депутата, прем'єр-міністра, першого віце-прем'єр-міністра, віце-прем'єр-міністра, а також міністра, керівників центральних органів виконавчої влади, які не входять до складу Кабінету міністрів, голови Національного банку, голови Антимонопольного комітету, голови Фонду державного майна, голови Державного комітету телебачення і радіомовлення, їх перших заступників, заступників;

членів Вищої ради юстиції, членів Вищої ради правосуддя, членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, суддів, голови Державної судової адміністрації, його заступника;

інших посадових та службових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, включаючи керівництво Генпрокуратури і місцевих прокуратур, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, РНБО і т.д.

Крім того, до списку люстрованих ввійдуть і виборні посади.

Тобто кандидати у народні депутати, кандидати у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, кандидати у президенти, на посади сільських, селищних, міських голів і старост.

У документі вказується, що Центральна виборча комісія реєструє кандидата у президенти або кандидата у нардепи за умови отримання низки документів, у тому числі, заяви про наявність відомостей про нього в Єдиному державному реєстрі осіб, щодо яких застосовано положення Закону України "Про очищення влади".

Якщо кандидат надав недостовірні відомості, про нього в реєстрі люстрованих, то ЦВК ухвалює рішення про скасування його реєстрації на посаду президента або нардепа.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люструвати всіх: Зеленський вніс у Раду закон

11 липня у своєму відеозверненні президент сказав: "Для чого міністри, які угробили здоров'я нації та розповідають про шкоду вишневих кісточок?".

Зараз ви читаєте новину «Парубій звинуватив Зеленського у змові з Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі