вівторок, 05 лютого 2019 10:47

Парубій підняв питання мовного закону

Парубій підняв питання мовного закону
У законопроекті про мову близько 2,5 тис. поправок. Фото: nv.ua

Наступного пленарного тижня Верховна Рада може взятися за друге читання закону про державну мову.

Таке сподівання озвучив спікер Андрій Парубій, відкриваючи десяту сесію парламенту VIII скликання.

"Один із знакових законів, які ми маємо ухвалити на цій сесії, - це закон про українську мову. Мова - наша могутня зброя проти Росії. Природнє право на вільне володіння цією зброєю має кожен український громадянин. І ми цьому праву дамо силу закону. Я б хотів, щоб наступного пленарного тижня, коли завершиться робота апарату та комітету, ми перейшли до розгляду закону про мову", - сказав Парубій.

Він нагадав, що до другого читання до законопроекту про мову внесли майже 2,5 тис. поправок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кума Порошенка розкритикувала закон про мову

4 жовтня Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект про мову №5670-Д "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Єдиною державною мовою, за документом, в Україні є українська. Спроби запровадження офіційної багатомовності всупереч Конституції та встановленій конституційній процедурі провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння та ворожнечу і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу.

Публічне приниження чи зневага української мови прирівнюють до наруги над державними символами України і карають за законом. Відповідальність нестимуть і ті, хто перешкоджатиме чи обмежуватиме користування українською.

Документ регулює застосування української в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

Зараз ви читаєте новину «Парубій підняв питання мовного закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі