понеділок, 14 червня 2021 11:20

Партію Зеленського назвали московськими посіпаками - депутатів пікетували
7

Фото: Дмитро Хилюк, УНІАН

У понеділок біля будівлі, де засідають комітети Верховної Ради, громадяни зібралися на акцію протесту проти спроб "Слуги народу" скасувати перехід на українську мову з 16 липня усіх фільмів і серіалів, які транслюються на телевізійних каналах.

Сьогодні на 10:00 було заплановане засідання гуманітарного комітету, на якому мали розглянути законопроєкт № 4107 авторства нардепів від "Слуги народу" Євгенії Кравчук і Микити Потураєва.

Пропонується вивести з-під дії норм закону про мову все, що стосується мови на телебаченні, та віднести врегулювання використання іноземних мов на телебаченні до закону "Про телебачення і радіомовлення", повідомляє УНІАН.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Слуг народу" з "русским миром" намалювали в карикатурі

Учасники акції наголосили: згідно з чинним законодавством, вже з 16 липня всі фільми, серіали тощо мають транслюватися лише українською мовою. Однак цей законопроєкт взагалі виводить питання регулювання використання мови з-під мовного закону.

Пропонується, щоб мовне питання на телебаченні регулювалося тільки законом "Про телебачення і радіомовлення".

Учасники акції скандують: "Заважає мова? Геть до Ростова!", "Руки геть від мови".

На сходах - наклейки з фото нардепа Потураєва і написом: "Вбивця мови".

Мітингувальники нагадали, що це вже не перша спроба перешкодити українізації українського телерадіопростору. Нещодавно до парламенту внесли два законопроєкти - № 5554 і № 5554-1, якими пропонувалося на невизначений термін відкласти показ фільмів українською мовою на телебаченні нібито через карантин.

Минулого тижня ВР не змогла внести до порядку денного законопроєкт про відтермінування норм про українську мову в теле- й кіновиробництві. Авторами законопроєкту є Микита Потураєв і Євгенія Кравчук.

Також депутатка від "Слуги народу" Марія Мезенцева подала законопроєкт, яким хочуть дозволити навчання іноземців у ВНЗ російською мовою.

Зараз ви читаєте новину «Партію Зеленського назвали московськими посіпаками - депутатів пікетували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі