середа, 16 грудня 2020 19:48

Партії Зеленського не потрібно, щоб суспільство обговорювало бухгалтерію

Партії Зеленського не потрібно, щоб суспільство обговорювало бухгалтерію
Поведінка "Слуги народу" підриває довіру до партій, каже Олексій Кошель.

"Слуга народу" поводиться нечесно, коли не звітує. Про це Gazeta.ua сказав голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

"Всі парламентські партії, крім них, прозвітували за перший квартал. Низка – за другий.

Така поведінка підриває довіру до партій. Виглядає так, що "слуги" хочуть поховати державне фінансування, як механізм прозорості коштів", - говорить Кошель.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Журналісти розповіли, як низка нардепів пов'язані з Коломойським

"Держфінансування зобов'язує політсили повністю відкривати свої бухгалтерії. Це для них не зручно. Бо використовують схеми з легалізації коштів олігархів, готівки. Коли пенсіонери перераховують партіям суми, як 5-річні пенсії. Або більше мільйона гривень - продавець супермаркету.

Витрати на борди, президентське опитування - просто копійки у порівнянні з телевізійною рекламою. Українські політики залежні від неї. Партії витрачають на це 80% коштів. Україна в цьому плані попереду переважної більшості європейських країн. У Польщі чи Німеччині на виборах партійних бордів, реклами менше.

Законодавство треба удосконалювати. Заборонити за державні кошти оплачувати телерекламу. А з виборчих фондів – не більше 30%. Зараз партії грошима платників податків розраховуються за картинку у телевізорі. Щоб не менше 70% коштів витрачали на роботу місцевих осередків.

Певно "слугам" не потрібне чергове журналістське розслідування, обговорення партійної бухгалтерії суспільством. Того не подають звіт. Виберуть вдалий момент, коли оприлюднення звіту співпаде з якимось скандалом, який інформаційно переб'є тему", - каже голова КВУ.

Партія "Слуга народу" 7 місяців не оприлюднює фінансовий звіт про майно, доходи і витрати за I квартал 2020 року – січень-березень, повідомив КВУ.

Прозвітувати мали не пізніше початку травня. Однак через зміни до закону "Про політичні партії в Україні" це перенесено до закінчення карантину.

СН мала отримати із державного бюджету цьогоріч 140, 5 млн грн, але відмовилася від коштів на 3 і 4 квартал.

Зараз ви читаєте новину «Партії Зеленського не потрібно, щоб суспільство обговорювало бухгалтерію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі