Ексклюзиви
середа, 15 липня 2020 11:16

Партія Порошенка виграє у Києві. Чи зможе "Слуга народу" приборкати Кличка?

Партія Порошенка виграє у Києві. Чи зможе "Слуга народу" приборкати Кличка?
За даними опитування Центру Разумкова за партію Петра Порошенка готові віддати голоси 20,4% киян

Якби вибори до Київської міської ради відбулися у кінці червня, то перше місце, за даними опитування Центру Разумкова, отримала б "Європейська солідарність". За партію Петра Порошенка готові віддати голоси 20,4% киян, які збираються йти на вибори та визначилися зі своїм вибором. Що стосується кандидатів у мери, то 43,7% у нинішнього очільника Києва Віталія Кличка поки що недосяжні для жодного із його потенційних конкурентів.

Експерти відзначають, що переможний виборчий "бліцкриг" Володимира Зеленського на президентських перегонах у квітні 2019 року і партії "Слуга народу" у липні того ж року до Верховної Ради, коли Зе-команді вдалося сформувати у парламенті монобільшість, остаточно захлинувся.

За рік "зеленої" влади, яка утримувала позиції переважно за рахунок обіцянок і популізму, рейтинги президента і його політичної сили стрімко обвалилися. Це відбулося внаслідок низки факторів: некомпетентності нових управлінських кадрів, зупинки реформ, через політичні переслідування патріотичної опозиції, втрату міжнародної підтримки України, повернення олігархічних кланів, загострення ситуації на фронті, розколу всередині самої пропрезидентської команди, різкого економічного спаду, що призвів до банкрутства малого і середнього бізнесу та зубожіння населення.

Соціологи констатують, що падіння рівня довіри до партії Зеленського є закономірним трендом, і останні результати соцдосліджень у Києві – тому пряме підтвердження. Якщо у грудні минулого року, за даними групи "Рейтинг", "Слуги народу" мали підтримку 32,2% киян, то тепер президентська партія не набирає у столиці і 20% (опитування Центру Разумкова).

Не хочуть кияни бачити очільником столиці і мера-"слугу". Так, за даними Центру Разумкова, Олександр Дубінский має 3% підтримки, його конкурент Микола Тищенко 2%, а санітарний лікар Віктор Ляшко, якого через так званий партійний праймеріз збираються висунути кандидатом від партії влади, всього 6%. І це на фоні майже 44% на старті кампанії у Віталія Кличка!

Натомість у столиці різко зросла популярність партії Петра Порошенка "Європейська солідарність". Якщо у грудні "ЄС" мала 8,9% підтримки і була третьою (після "слуг" і партії "Удар"), то сьогодні вона вийшла у лідери симпатій киян – 20,4%. Соціологи прогнозують, що у разі збереження такої динаміки зростання рейтингу "Європейської солідарності" до жовтня, коли мають відбутися місцеві вибори, політична сила Порошенка зможе претендувати на 30% місць у Київраді.

Звісно, що в Офісі президента занепокоєні такими високими показниками "ЄС" і падінням рейтингу "Слуги народу". Тому для "захоплення Києва" там пропонують обрати іншу стратегію: просувати до Київради технічних союзників для утворення ситуативної більшості, щоб потім взяти Кличка у політичні заручники.

Хто ж потенційно може увійти до київської коаліції Зеленського (беручи до уваги результати останнього опитування Центру Разумкова)? Звісно, самі "Слуги народу" (19,3%), "Опозиційна платформа – За життя" (10,6%), партія "Перемога Пальчевського" (6,2%), "Сила і честь" (5,1%). Тобто, загалом – це 41,2%. А враховуючи практику "купівлі" депутатів, у Зеленського поки що є всі шанси створити у Київраді опозиційну більшість до Кличка.

У "Європейській солідарності" вже попередили мера про можливість такого небезпечного для нього сценарію. Тому партія Порошенка запропонувала Кличку об'єднати зусилля і піти на вибори разом. Тоді б "ЄС" та "Удар" мали досить непогані шанси наблизитися до результатів київських виборів 2015 року, коли їхня спільна команда змогла самостійно сформувати більшість у Київраді.

Але Віталій Кличко поки відхилив пропозицію "Європейської солідарності". У ЗМІ неодноразово повідомлялося, що від союзу з Порошенком мера активно відмовляють "смотрящі" за Києвом з Офісу президента. Там його переконують, що він збереже свою політичну автономію, і що центральна влада не втручатиметься у його діяльність. І це при тому, що "слуги" вже поставили головами п'ятьох столичних райдержадміністрацій своїх людей, і призначили Кличку, як очільнику КМДА, одного із заступників!

Таким чином, загравання зі "Слугами народу" загрожує обернутися для Віталія Кличка на злий жарт. Навіть перемігши на виборах мера, він може залишитися "голим королем": без будь-якого політичного тилу і з потужною "п'ятою колоною" у Київраді.

Крім того, ходять чутки, що в "Європейській солідарності", після відмови Кличка від їхньої підтримки, розглядаються варіант висування кандидатом у мери політика, який зможе не лише скласти серйозну конкуренцію нинішньому київському голові, а й виграти вибори. Бо в партії Порошенка переконані, що саме зі столиці має початися безкомпромісний процес очищення України від "зеленої" і некомпетентної влади.

Зараз ви читаєте новину «Партія Порошенка виграє у Києві. Чи зможе "Слуга народу" приборкати Кличка?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути