субота, 21 березня 2020 16:49

Партія "ЄС" вимагає з'ясувати, як українські маски опинилися в Іспанії

Партія "ЄС" вимагає з'ясувати, як українські маски опинилися в Іспанії
Партія "ЄС" звернулася до СБУ через незаконний експорт масок. Фото: eurosolidarity.org

Народний депутат з фракції "Європейська Солідарність" Володимир Ар'єв наголосив, що в Україні залишається критичною ситуація з відсутністю індивідуального захисту від коронавірусу.

Так протягом останнього тижня неможливо купити маски і антисептики в аптеках, тому що їх немає в наявності. В інтернеті вартість засобів індивідуального захисту підвищилася у 5-10 разів, і звичайний респіратор замість 40 гривень коштує близько 200. Про це Ар'єв сказав у відеозверненні, передає прес-служба "ЄС".

Нардеп підкреслив, що в цій ситуації влада проявляє повну бездіяльність.

"Обіцянки Зеленського про те, що в аптеках ось-ось з'явиться все необхідне, вже тиждень залишаються обіцянками. Мало того, вчора в соціальних мережах з'явився сюжет одного з іспанських телеканалів про те, як Іспанія завозить з-за кордону маски та респіратори для своїх громадян. У цьому сюжеті чітко видно, що вантаж – це респіраторні маски українського виробництва BUK. Довезти товар до Іспанії – не більше тижня, отже це відбувається в той час, коли діє офіційна заборона на експорт засобів індивідуального захисту, а українські медпрацівники в більшості лікарень не мають достатньої кількості масок. Не кажучи вже про спец костюми", - зазначив він.

Партія "Європейська Солідарність" вимагає від Служби безпеки України, Державної прикордонної служби і Кабінету міністрів надати роз'яснення, яким чином в Іспанії опинилися українські засоби індивідуального захисту, а також оприлюднити всі документи, які стосуються цього вантажу.

"Очевидно, що в будь якому випадку вивезення респіраторних масок є порушенням законодавства. І правоохоронці, і влада мають дати відповідь суспільству – хто нестиме відповідальність, фактично за контрабанду або за пряме порушення законодавчої заборони на вивезення масок. Протягом останнього тижня в мережі неодноразово були опубліковані фото і відео, які підтверджують факти вивезення масок, респіраторів і дезінфекторів за кордон. Але тут правоохоронні органи чомусь сліпі і глухи, вони не реагують на ці кричущі випадки очевидної корупції та й просто безвідповідальної байдужості до власних громадян. Все це виглядає як примітивна спроба нажитися на пандемії, яка тримає в страху весь світ. Але комусь біда, а комусь прибутки", - наголосив Ар'єв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: За хворого на коронавірус житомирянина взялася поліція

Також "Європейська Солідарність" вимагає від влади негайно забезпечити українців засобами індивідуального захисту і розібратися з мародерами, навіть якщо вони з самої влади, які в критичний для країни час вивозять з України стратегічні товари.

"Тільки спільними зусиллями ми зможемо захистись і перемогти цю загрозу! Тому єднаймось і все буде добре! І ще раз хочу всіх закликати: такі випробування мають зробити нас добрішими. Самоорганізовуйтесь, допомагайте тим, кому зараз найважче пережити обмежувальні заходи чи перебуває в групі особливого ризику. Дбайте про себе – дотримуйтеся правил гігієни. И головне – без паніки: зараз потрібне гаряче серце, але холодний розум. Нам ще державу після всього відбудовувати. Тримаймося!" - резюмував Ар'єв.

Українська економіка, яка перебуває у глибокій кризі, негайно потребує від влади дуже конкретних кроків – це, зокрема, відновлення співпраці з МВФ, державна підтримка галузей, які створюють найбільшу кількість робочих місць, відмова від податкових "новацій" монобільшості, популістських рішень і спроб остаточно доруйнувати все через запровадження надзвичайного стану. Про це у своєму відеозверненні заявив п'ятий президент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «Партія "ЄС" вимагає з'ясувати, як українські маски опинилися в Іспанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі