вівторок, 03 вересня 2013 19:43

"Парламент не буде таким ручним, як раніше" — політолог

"Парламент не буде таким ручним, як раніше" — політолог
Михайло Басараб Фото: vk.com

Поява президента України Віктора Януковича на відкритті сесії Верховної Ради свідчить про нестійкі позиції глави держави у останніх зовнішньоекономічних метаморфозах, вважає політолог Першої рейтингової системи Михайло Басараб. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Нинішня осінь багато в чому буде визначальною для президента, - зауважує фахівець. - Він розуміє, що ситуація погіршується. Жодна реформа не запрацювала. Особливо жахлива ситуація з медичною реформою, яка практично руйнує галузь. Бюджет порожній. Дійшло до того, що мер Донецька скаржиться, що нема коштів на придбання лампочок для вуличних ліхтарів. І хоч до глави держави уся інформація не доходить, але на нарадах час від часу йому скаржаться на катастрофічний стан. Поки було літо, це не так дошкуляло, бо люди відпочивали. Тому Янукович прийшов на сесію, щоб засвідчити свою повагу до законодавчого органу. До того ж потрібно ухвалити євроінтеграційні закони, без яких неможливо підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом".

Парламент не зміг прийняти перший євроінтеграційний законопроект "Про внесення змін до Митного тарифу України" через відсутність дисципліни в Партії регіонів, зазначає експерт.

"Після літньої відпустки ще не всі повернулися до робочого стану, - каже Басараб. - Крім того, відома позиція комуністів — вони голосуватимуть проти будь-яких законів, що зближують Україну з Європою. Та й у самій Партії регіонів є низка депутатів, які працюють на Росію. Вони теж налаштовані проти євроінтеграції. Не виключено, що у більшості буде розкол. Тому керівництво фракції шукатиме порозуміння з опозиційними та позафракційними депутатами. Гадаю, що до листопада необхідні закони все-таки будуть прийняті".

На думку фахівця, Янукович знає реальний стан справ у країні.

"Віталій Кличко звинуватив президента у популізмі. Звичайно, у його виступі було чимало загальних слів про покращення. Та насправді глава держави знає реальний стан справ. На кінець року фінансові проблеми загостряться, буде складно забезпечити виконання соціальних програм, виплачувати зарплати бюджетникам. Я знаю, що в Адміністрації президента серйозно думають, як витягти країну з прірви. Але без ефективної роботи парламенту це зробити неможливо. А тепер він не буде таким ручним, як раніше", - підсумовує Басараб.

Зараз ви читаєте новину «"Парламент не буде таким ручним, як раніше" — політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

42

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі