четвер, 04 вересня 2008 15:54

ПАРЄ закликає Ющенка і Тимошенко припинити боротьбу за владу

Парламентська асамблея Ради Європи закликає українських політиків в стислі терміни знайти ефективне і прийнятне рішення, яке дозволить розв"язати політичну кризу.

Про це йдеться в заяві співголови Комітету Парламентської співпраці між Україною і ЄС Адріана Северина, поширеному прес-службою ПАРЄ.

"Від імені Комітету хотів би висловити стурбованість з приводу загострення в Україні політичної кризи і закликати всіх політичних лідерів в Україні знайти швидке, ефективне і прийнятне рішення, яке дозволить Україні продовжувати найважливіші політичні, соціальні і економічні реформи і продовжувати рух на її шляху тіснішої інтеграції з Євросоюзом", - підкреслив Северин.

У повідомленні наголошується, що сьогодні в Брюсселі відбулася екстрена зустріч з Представником України при ЄС Андрієм Веселовським, в ході якої сторони обговорили ситуацію в Україні, а також ситуацію навколо конфлікту в Грузії.

Очевидно, що конфлікт в Грузії, як і подальше рішення Росії про визнання незалежності Південної Осетії і Абхазії, викликає серйозні побоювання в Україні, наголошується в заяві.

Враховуючи поточне положення в регіоні і міжнародній політиці в цілому, з боку ЄС "було б безрозсудно не запропонувати нових і чіткіших ініціатив Україні". Консолідація європейської перспективи для України дозволить попередити виникнення більш масштабного конфлікту в регіоні", - відзначив Северин.

Немає сенсу відкладати плани по розширенню ЄС у зв"язку з кризою в Грузії або у зв"язку з кризою відносин Росії і Європи, додав він. Навпаки, в даній ситуації доцільним було б інтенсифікувати курс на розширення ЄС, а самому Євросоюзу слід сформувати чіткіше бачення своєї геополітичної ідентичності і своїх амбіцій, і саміт Україна-ЄС 9 вересня дає для цього прекрасну можливість.

Саміт повинен чітко сформулювати, що Україна відповідає критеріям потенційного кандидата в члени ЄС, переконаний Северин.

У короткостроковій перспективі слід зосередитися на економічній, політичній інтеграції і приведенням інституційних стандартів України у відповідність із стандартами ЄС. В зв"язку з цим ЄС і держави, які в нього входять, повинні прискорити роботу над новою посиленою угодою Україна - ЄС і форсувати темпи її ухвалення, прискорити роботу над створенням зони вільної торгівлі, переходом до безвізового режиму, а також надати Україні необхідну допомогу в здійсненні конституційної і інших реформ.

В той же час Северин підкреслив, що Україна, з свого боку, також несе відповідальність за стан відносин з Європою.

В зв"язку з цим нинішня політична криза в Україні є "вельми сумним" явищем і до того ж відбувається у вельми невідповідний час, всього за декілька днів до саміту Україна – ЄС, що ставить під питання здатність України провести необхідні реформи.

Даний факт є ще одним підтвердженням того, що українським політикам необхідно, нарешті, припинити "нескінченну і безглузду" боротьбу за владу, зосередившись на таких пріоритетах, як добробут громадян і проведення необхідних реформ, включаючи конституційну реформу, і створення чіткої системи стримувань і противаг, наголошується в заяві.

Зараз ви читаєте новину «ПАРЄ закликає Ющенка і Тимошенко припинити боротьбу за владу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі