вівторок, 22 січня 2013 22:19

ПАРЄ рекомендує Україні створити орган, відповідальний за виконання рішень Євросуду

ПАРЄ рекомендує Україні створити орган, відповідальний за виконання рішень Євросуду
Фото: 062.ua

Україні рекомендовано створити національний орган, відповідальний за виконання рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Про це йдеться у резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи, за яку було прийнято у вівторок у Страсбурзі в рамках пленарного засідання сесії ПАРЄ, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За резолюцію проголосувало 100, проти 1, утрималося 5.

Доповідачем від Комітету з правових питань та питань прав людини виступає народний депутат фракції Партії регіонів Верховної Ради Сергій Ківалов.

Такі ж рекомендації стосуються Болгарії, Греції, Італії, Молдови, Польщі, Румунії, Росії та Туреччини, які зазначені як країни з "величезними структурними проблемами".

У документі зазначено, що держави-учасники поряд із ЄСПЛ і Комітетом міністрів несуть "основну відповідальність" за ефективне застосування на національному рівні Європейської конвенції з прав людини.

"Комітет із правових питань та питань прав людини висловлює жаль у зв'язку з тим, що ЄСПЛ як і раніше перевантажений великою кількістю повторюваних справ із широко поширеними порушеннями у національних правових системах і закликає держави-учасники Конвенції створити стратегії та плани дій для боротьби з їхніми структурними проблемами, внести зміни до законодавства відповідно до прецедентного права ЄСПЛ", - зазначається у висновках проекту резолюції.

Також країнам рекомендовано розглянути питання про створення національного органу, відповідального "виключно за виконання рішень суду".

"Крім цього, національні парламенти мають брати активну участь у реалізації цих рішень і, зокрема, у виявленні структурних недоліків", - йдеться у висновках проекту резолюції.

Рада Європи також закликала уряди "збільшити тиск та вжити більш жорстких заходів у разі зволікань і постійних недотримання постанов суду". Голосування резолюції відбудеться після дискусії.

Зараз ви читаєте новину «ПАРЄ рекомендує Україні створити орган, відповідальний за виконання рішень Євросуду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі