середа, 08 лютого 2012 13:44

"Пам'ятники Бандері та Шухевичу будуть на Сході України і в Росії"

"Пам'ятники Бандері та Шухевичу будуть на Сході України і в Росії"

Головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича планують увіковічнити пам'ятником в людному місці Тернополя, розповів голова Тернопільської міської організації Конгресу українських націоналістів Володимир Ткач. Він є заступником голови Організаційного комітету зі спорудження цього монумента.

Чому пам'ятник Роману Шухевичу вирішили встановити саме у Тернополі?

— Минулого року на початку березня під час заходів із вшанування особи Романа Шухевича політичні сили традиційно проводили мітинги й інші заходи. Обговорили його питання. Зійшлися на тому, що коріння Шухевича найбільше пов'язане з Львівщиною, хоча воно йде з Городенківського району Івано-Франківщини. Однак з Тернопільщиною він пов'язаний не менше. По-перше, коли був зачитаний Акт проголошення Української держави 30 червня 1941 року, то Шухевичу доручили їхати на Тернопільщину і формувати тут українське керівництво. 7 липня 1941 року Роман Шухевич зібрав на площі Старий Ринок велике віче (зараз це вул. Старий Ринок). По-друге, 1943 року на Тернопільщині проходив третій великий збір ОУН. Саме тоді його було обрано головнокомандувачем УПА. По-третє, у с. Августівка Козівського району і Заболотівка Чортківського району знаходились дві криївки Шухевича. Там перебував тільки він і особи, які його супроводжували. З цих криївок він здійснював керівництво північними і південними підрозділами. Цього достатньо, щоб тернополяни пам'ятали про славного сина українського народу Романа Шухевича.

Як буде виглядати пам'ятник?

— На цьому етапі про це неможливо говорити. Є певна процедура роботи організаційного комітету. Є ініціатива громадськості, яка подає клопотання до місцевого органу влади і обґрунтовує необхідність спорудження пам'ятника. Це питання розглядають. Якщо є намір підтримати громадськість, то створюється організаційний комітет, який оголошує конкурс. Митці надають свої пропозиції і проекти. Після цього конкурсна комісія визначає переможця. Поки що ми знаходимось на етапі створення організаційного комітету. Він займається збором коштів, проведенням конкурсу щодо спорудження пам'ятника тощо.

Яким бачите цей пам'ятник саме ви?

— Якщо це обласний центр, то пам'ятник має бути у повний зріст. У Тернополі більшість монументів встановлені на честь цивільних осіб. Оскільки Шухевич — український бойовий генерал, то хочемо, щоб він був у військовому строю.

Якусь зброю Роман Шухевич триматиме в руках?

— Будемо просити, щоб митці представили проект монумента у повний зріст і у військовій формі. Щодо зброї, то, думаю, це недоречно. Не треба брязкати залізяками. Він повинен відповідати основним вимогам архітектури і людським смакам.

На якій вулиці чи площі встановлять пам'ятник?

— Місце, що визначили фахівці міськради, просто не підходить. Ми його не підтримаємо. Воно знаходиться в куті і надто віддалене. Є набагато кращі ще не зайняті площі в центральній частині міста. В першу чергу, це місце має бути людним. Пам'ятник чи монумент повинен нести щоденне суспільне навантаження. Якщо сховати його між деревами, де не ходять люди, то це неприпустимо. Будемо просити, щоб розглянули інше місце. Без цього ми не можемо оголосити конкурс.

Де, на думку оргкомітету, повинен стояти Шухевич?

— На центральній вул. Руській. Або на Майдані Мистецтв, де раніше планувався пам'ятник Соломії Крушельницькій.

Хто фінансуватиме будівництво пам'ятника? Мер Тернополя Сергій Надал сказав, що недоречно робити це за кошти міста.

— Коли буде узгоджене місце, коли оргкомітет нормально запрацює, тоді будемо робити все, щоб активізувати наших підприємців. На бюджет не сподіваємось. Знаю, що зараз ситуація не проста. Навіть не просимо, щоб закласти це фінансування у місцевий бюджет. Однак хочемо, щоб було організаційне і адміністративне сприяння оргкомітету.

Коли Романа Шухевича і Степана Бандеру почнуть таким чином вшановувати не тільки на заході країни?

— Поки держава буде зіштовхувати регіони лобами, доти тих пам'ятників не буде. Зараз просто відбувається маніпулювання політичних сил цією болісною тематикою. Влада повинна підтримувати наше — українське. Я не кажу, щоб пам'ятники Бандері споруджували у Москві чи Санкт-Петербурзі. Хоча чому б ні? Вони є і в Америці, Німеччині, на східних кресах Польщі. З часом не тільки на Сході України будуть ці пам'ятники, а й у Росії. Коли збудуємо монумент Шухевичу у Тернополі, тоді вже зачепимо Київ.

Зараз ви читаєте новину «"Пам'ятники Бандері та Шухевичу будуть на Сході України і в Росії"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

374

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі