вівторок, 25 лютого 2014 16:51

„Опозиція вбивала одразу двох зайців - і владу, і Майдан"

„Опозиція вбивала одразу двох зайців - і владу, і Майдан"

Дмитро Гаврильченко, інженер з Дніпропетровська, який з 1 грудня минулого року є членом 4 сотні самооборони Майдану вважає, що 18 та 19 лютого опозиція цілеспрямовано підставила непідконтрольні їй майданівські сотні під вогонь.

Про це він розповів в інтерв"ю для Gazeta.ua.

В Інтернеті зараз можна прочитати спогади від імені очевидців розгону Майдану в ніч на 19 лютого. В них сказано, що самооборона ніби-то була відсутня тієї ночі. Як ви це пояснюєте?

 - Сили самооборони, які були підконтрольні опозиції, в першу чергу – ВО Свобода - вийшли зі складу самооборони напередодні і з'явилися на передовій лише ввечері 20-го, коли бойові дії вже закінчились. Теж такі собі герої останньої хвилини. Принаймні, під час бійки 18-го під Верховною Радою "Свобода" дивилася на все це збоку і на допомогу нашим не прийшла, хоча за планом мала б стояти в перших рядах. А сотні, які були непідконтрольні опозиції, в тому числі і Правий Сектор, понесли великі втрати під Радою і на дальніх підступах Майдану - вони втратили свої прапори і 90% офіцерського складу. Тому у декого, можливо, і склалося враження, що 19-го на Майдані не було самооборони. Але вони там були, вони побудували ту саму останню барикаду, вони стримали наступ беркуту і саме вони після того, як отримали підкріплення і переформувались, провели 20-го контратаку. Львівська сотня, як мені відомо, - то 7-а сотня, або Сотня Лева, - вони тримали барикаду на Інститутській, і саме вони зрівняли клятий Оплот з асфальтом, коли той намагався зайти нашим в тил.

Чим можна пояснити відсутність сотень опозиції у найбільш вирішальний момент?

 - Як я розумію, у опозиції був просто блискучий план: 1) виманити якнайбільше наших сил до ВР, розпорошивши тим самим сили самооборони, 2) зробити барикади вразливими, проробивши в них купу проходів, як то було на Грушевського, 3) позбавити нас тилу, здавши Київську адміністрацію, аби самооборона не змогла закріпитися на Хрещатику після того, як беркут видавить її з Майдану, 4) чекати на санкції, гарантію яких, швидше за все, опозиція отримала напередодні на переговорах з Меркель. Таким чином, "оппа" вбивала одразу двох зайців - і владу, і Майдан. Ну, владу якщо і не вбивала, то отримувала б від неї свій куш у вигляді посад, плюс симпатії аудиторії на виборах.

Ви доносите цю думку до суспільства?

 - Дуже важко щось сказати, якщо всі мас-медіа контролює або влада, або опозиція, яким глибоко всеодно, що думає Майдан. Тому ми будемо робити єдине, що ми можемо - стояти доти, доки не отримаємо гарантій виборів до Верховної Ради, люстрації, і поки не переловлять всіх цих негідників і не посадять. До речі, говорити ми теж почали. Зверніть увагу на плакати, які розвішані на Майдані: "Юля на волю, хлопців до в'язниці", "невір.Ю" і т.п. Хто розумний - їх сенс зрозумів. Юля розумна, і дала всім зрозуміти, що вона зрозуміла і намагатиметься зараз це використати в боротьбі проти "оппи", адже зараз Юля трошки не та, що була раніше. - під час своєї промови вона так і сказала, що Майдан ні в якому разі не повинен розходитись на досягнутому. Турчинов не такий розумний, у своїй промові він так і сказав, що своїх цілей Майдан досяг і може розходитись.

До складу самооборони входять люди з усієї України. Яким чином регулюється чергування на Майдані і забезпечення?

 - Зараз до самооборони небувалий наплив добровольців, тому ті, хто несли довгу варту всі ці дні, можуть трохи відпочити. Зараз я в Дніпропетровську, а на Майдані десь 5 через 5 днів. Така у мене домовленість із босом. Тож це для мого сотника не сюрприз і все під контролем. На Майдані знаходяться постійно лише офіцери й кияни, які вдень працюють, а вночі чергують. Всі інші - як я, несуть вахту. На Майдані припасів на кілька місяців вперед. Зараз відносна проблема лише з дровами і медикаментами від застуди, але весна вже не за горами, тож протримаємось. Головне, щоб звичайні громадяни нас підтримували.

Зараз ви читаєте новину «„Опозиція вбивала одразу двох зайців - і владу, і Майдан"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі