середа, 31 липня 2013 10:31

Опозиція хоче в обов'язковому порядку робити відео допитів і формувати архів

Опозиція хоче в обов'язковому порядку робити відео допитів і формувати архів
Фото: zbroya.info

Опозиціонери зареєстрували у Верховній Раді законопроект, за яким дозволять проводити допит із застосуванням відеозапису з обов'язковою архівацією даних.

Про це повідомляє видання "Комерсант"

Законопроект "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу (щодо проведення допиту)" підготувала та зареєструвала у Верховній Раді народний депутат Тетяна Слюз від"Батьківщини".

Вона пропонує внести зміни до ст. 224, які дозволять проводити допит із застосуванням відеозапису з обов'язковою архівацією.

"Матеріали, отримані із застосуванням відеофіксації допиту, мають суттєві переваги перед іншими способами відображення і збереження відомостей (протокольне опис, фотозйомка, аудіозапис), використовуваними в правоохоронній діяльності", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

У документі передбачено, що відеоматеріали в обов'язковому порядку стануть додатком до протоколу допиту.

Видання нагадує, що в чинному Кримінальному процесуальному кодексі п. 5 ст. 224 передбачає можливість використовувати під час допиту фотозйомку, аудіо-та відеозапис.

"Однак ми хочемо на законодавчому рівні зробити обов'язковою відеофіксацію, а також зберігати архів допитів на сучасних носіях, щоб громадяни - засуджені або засуджені, їхні адвокати мали право в будь-який момент у вільному доступі їх переглянути", - розповіла Слюз.

За її словами, відеофіксація свідчень є хорошим інструментом захисту прав громадян і дозволить підтвердити правдивість показань для всіх учасників судових процесів.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція хоче в обов'язковому порядку робити відео допитів і формувати архів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі