пʼятниця, 20 червня 2008 20:54

Онопенко побачив спробу державного перевороту

Голова Верховного Суду України Василь Онопенко вважає, що в Україні здійснюється спроба державного перевороту.

Як повідомляє офіційний сайт Верховного Суду, саме так, на думку Онопенка, слід розцінювати настійливі намагання певних сил у нелегітимний спосіб шляхом неконституційних змін розвалити чинну систему правосуддя під виглядом запровадження нового судоустрою держави.

За його словами, сьогодні в Україні фактично повторюється ситуація 2004 року – здійснюється спроба неконституційного захоплення державної влади шляхом використання владних повноважень. У 2004 році це робилося в рамках виборчого процесу на президентських виборах через створення державної системи фальсифікації результатів виборів, тепер – у рамках законодавчого процесу у спосіб так званого "узаконення неконституційних і неправових положень", які мають скласти основу функціонування судової влади.

Голова Верховного Суду вважає, що грубе "проштовхування" законопроектів про судоустрій і статус суддів ні за змістом пропонованих змін, ні за способом їх реалізації не мають нічого спільного із судовою реформою. Насправді у їх ініціаторів вбачаються дві основні цілі: перша – встановлення тотального контролю над судами і суддями, що означатиме крах такої складової державної влади, як судова, перетворення її в обслуговуючий придаток окремих осіб та певних політичних сил; друга – створення "нормативно–правових" можливостей для неправомірного використання судів у політичній боротьбі, задоволення приватних та корпоративних інтересів, зауважив Онопенко.

За його словами, йдеться про "приватизацію" державного правосуддя, що загрожує національній безпеці України, судовому захисту конституційних прав та свобод людини і громадянина, функціонуванню державної влади на принципах і засадах, визначених Конституцією України.

Онопенко зазначив, що, не зумівши поставити суди собі на службу під час минулорічної політичної кризи, використати суд у боротьбі з державою за її власність у вигляді стратегічних об"єктів, певні політичні сили сьогодні намагаються це повторити у більш небезпечній і цинічній формі, незграбно завуальованій під легальну законодавчу процедуру. "Звертає на себе увагу об"єднання зусиль основних дійових осіб руйнації вітчизняного правосуддя. Коли під час минулорічної політичної кризи вони "рвали" суди з різних боків, ведучи між собою політичну боротьбу, то сьогодні бачимо об"єднання їх зусиль заради руйнації правосуддя і приватизації його можливих уламків. І це не випадково, оскільки у них однакова мотивація, однакові погляди на суд – як "ручний" засіб вирішення політичних, бізнесових та особистих питань", заявив він.

На думку Онопенко, суспільству, державі загалом і судовій системі зокрема фактично оголошено війну. Не криючись, відверто нехтуючи закон, з порушенням процедури розгляду ці особи "штовхають" на розгляд парламенту юридично не існуючий (не прийнятий у першому читанні) проект, аби тільки утвердити свою владу над судами, додав він.

"Виклик кинуто чинній судовій владі, Раді суддів України, яка неодноразово висловлювала свою принципову позицію з приводу такого "реформування", абсолютній більшості суддів України, яких не вдалося "приватизувати", – сказав голова ВС.

Особлива небезпека нинішньої ситуації, як наголосив голова Верховного Суду, полягає у тому, що все це дійство, назване реформуванням судової системи, відбувається під прикриттям Президента України, адже за його підписом з"являються листи про підтримку відверто неконституційних і юридично неприйнятних змін до закону про судоустрій. При цьому нехтується воля Президента України, який ще у минулому році своїм листом відкликав відповідні законопроекти з парламенту. Ігнорується також і його указ від 2 квітня 2007 року про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України V скликання – інакше не "підсунули" б для підтримки Президентом України законопроект, прийнятий народними депутатами у період чинності цього указу, заявив Онопенко.

Він висловив припущення, що Президента України у черговий раз спробували підставити його найближчі порадники, які найбільше зацікавлені у посиленні власного впливу на суди.

Голова Верховного Суду переконаний, що за всіх існуючих недоліків судової влади (а їх справді є багато) діяльність судів залишається основним правовим стабілізуючим чинником суспільного життя в Україні, і це переконливо засвідчили події останніх років, у тому числі минулорічна політична криза, з якої судова система у цілому вийшла гідно, не допустивши суцільної політизації та комерціалізації судів, а отже, і правового хаосу та суспільного безладу.

Онопенко висловив сподівання, що Президент України Віктор Ющенко як гарант додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина не допустить чергових спроб реваншу "приватизаторів" правосуддя, а більшість народних депутатів України займуть відповідальну державну позицію і перешкодять спробі руйнації судової системи. УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Онопенко побачив спробу державного перевороту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі