вівторок, 13 лютого 2018 14:54

Омбудсмен перевірить законність реадмісії Саакашвілі

Омбудсмен перевірить законність реадмісії Саакашвілі
Омбудсмен з'ясує, чому Саакашвілі доставили до Польщі чартерним літаком. Фото: unn.com.ua

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська відкрила провадження щодо факту реадмісії колишнього глави Одеської ОДА Міхеіла Саакашвілі.

Про це повідомив представник омбудсмена Михайло Чаплига, передають УНН.

"Омбудсмен відкрила провадження з приводу реадмісії екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі. Це робиться для того, щоб з'ясувати, чи були порушені його права в рамках реадмісії. Зокрема, відповідні запити та звернення були направлені до ГПУ, щоб отримати офіційну відповідь щодо його статусу в усіх справах, до міграційної служби, щоб з'ясувати, на підставі чого це було зроблено, та до Державної прикордонної служби, щоб зрозуміти, яким чином Саакашвілі був доставлений до Польщі із застосуванням приватного літака", - сказав Чаплига.

Після отриманих відповідей Лутковська планує оприлюднити зібрані матеріали.

"Якщо ми бачимо порушення в певних діях тих чи інших органів влади, то ми направляємо свої акти реагування з рекомендаціями щодо усунення виявлених порушень", - резюмував Чаплига.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саакашвілі обіцяє повстання мільйонів

12 лютого прикордонники затримали екс-губернатора Одеської області Міхеіла Саакашвілі у столичному ресторані. Чартерним рейсом його вивезли до Польщі за процедурою реадмісії.

Саакашвілі позбавили громадянства в кінці липня 2017-го, коли він був за межами України. Сам політик повернувся 10 вересня. В'їхав на територію України через КП "Шегині", що у Львівській області, хоча збирався зробити це через КП "Краковець". Кордону дістався автобусом і незаконно перетнув його разом з 60 особами. Деякі з них застосовували силу до прикордонників.

Суд визнав Саакашвілі винним у незаконному перетині українського кордону і зобов'язав заплатити штраф.

Зараз ви читаєте новину «Омбудсмен перевірить законність реадмісії Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі