четвер, 05 липня 2007 12:55

Олігархи скаржилися на податківців, а Азаров просив зупинитися (Фоторепортаж)
12

Валерію Хорошковському у президента було досить спекотно
Власник Інгулецького гірничо-збагачувального комбінату Вадим Новинський (на фото ліворуч) і Олег Мкртчан, генеральний директор ІСД
Костянтин Жеваго (ліворуч) і Ігор Воронін
Минулої середи 53-річний президент Віктор Ющенко зустрівся з найбагатшими людьми України. Не прийшли чотири мільярдери - Ринат Ахметов, Сергій Тарута, Віктор Пінчук та Ігор Коломойський.

Не був на зустрічі і голова секретаріату 44-річний Віктор Балога. Пізніше, коли на вулиці моросив дощик, він поволі йшов до Будинку з химерами. Охоронець тримав над його головою парасолю. На запитання, чому проігнорував такий важливий захід, Балога  посміхається:

- Ви ж розумієте, якщо всі ми там зберемося, то хто тоді працюватиме?

Одним з перших до Секретаріату приїжджає власник фінансової групи "ТАС" 47-річний Сергій Тигіпко. Жує гумку. Перед охороною виймає з кишені ручку й проходить через рамку металошукача.

- Сергію Леонідовичу, це - для журналістів. Вам можна й сюди, - показують працівники секретаріату на вільний прохід.

- Ну я ж добропорядочний, - піднімає голову й випрямляється Тигіпко.

Бізнесменів заводять до зали офіційних зустрічей. Вони сідають за круглий стіл. За цим журналісти слідкують по прямій трансляції в прес-центрі секретаріату.

Президент запізнюється на десять хвилин. По колу обходить залу й за руку вітається з кожним бізнесменом. Говорити починає з політики:

- Я переконаний, що українська демократія не повинна дозволяти, коли пачками продаються мандати в стінах парламенту.

Каже, що не можна на це "дивитися  крізь пальці", а  владу треба відділити від бізнесу.
- Ми наведемо порядок в країні, сформуємо новий уряд, - говорить.- Політичні ігри відійдуть на другий план.
Вкотре згадує, що треба відмінити депутатську недоторканість. Каже, що її мають тільки такі країни, як Афганістан, Ірак, Зімбабве. Говорить і про зміни до Конституції.

- Я не хочу, щоб поправки до Конституції виписували три людини, а потім нагинали всю країну. Ви є партнерами в цьому процесі.

Пропонує всім разом написати Податковий кодекс і підписати меморандум про співпрацю влади і бізнесу. Потім дає слово присутнім.

По черзі виступають олігархи. Розповідають про проблеми бізнесу. "Регіонал", власник групи компаній "Норд" Валентин Ландик нарікає, що такий Податковий кодекс, який є в Україні, не потрібен, він не дає змогу нормально працювати підприємствам.

"Бютівець", мільядрер 33-річний  Костянтин Жеваго звертається до Азарова й каже, що податківці вимагають у нього хабарі. Азаров опускає очі.

- На наступну зустріч запросимо податківців, - суворо говорить Ющенко. - Нехай вони подивляться нам в очі.

- Я теж скажу дєкілька слів, - намагається говорити українською Азаров.

- Зверніть увагу, як Микола Янович говорить українською мовою, - перебиває його Ющенко. - У вас інколи навіть пробивається галицький акцент.

У залі всі сміються, а Азаров червоніє. Проте, він далі читає українською про те, що у новий проект податкового кодексу включені ті положення, які є у меморандумі про співпрацю влади і бізнесу.

- Його ж можна усовєршенствовать до бєсконєчності, но надо ж десь остановіться, - каже перший віце-прем"єр.

Після тригодинної зустрічі президент пропонує внести поправки до меморандуму і збиратися щоквартально.
На запитання "ГПУ" чи реально все ж таки відділити владу від бізнесу, секретар Радбезу 65-річний Іван Плющ відповідає:

- Це дуже складна справа. І повністю відділити - нереально, бо в нас є дуже багато прикладів, де представники бізнесу були чудовими законодавцями в парламенті.

Показує на президента заводу "Оболонь" Олександра Слободяна, який стоїть поруч. Слободян ніяковіє й опускає очі.


Оксана ПЕРЕВОЗНА
Зараз ви читаєте новину «Олігархи скаржилися на податківців, а Азаров просив зупинитися (Фоторепортаж)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі