пʼятниця, 18 червня 2021 09:20

Олігархами не народжуються, тож необхідно боротися з причинами, а не наслідками - Ніколаєнко

Олігархами не народжуються, тож необхідно боротися з причинами, а не наслідками -  Ніколаєнко
Народний депутат Андрій Ніколаєнко був співавтором законопроєкту "Про чесну політику і чесну владу"

Деолігархізація в Україні має побороти саме явище олігархату та унеможливити появу нових його представників, а не обмежуватися боротьбою з конкретними прізвищами.

Про це під час брифінгу у Верховній Раді заявив народний депутат від ВО "Батьківщина" Андрій Ніколаєнко, коментуючи законопроєкт "Про чесну політику і чесну владу".

Документ розробили депутати фракції "Батьківщина" як альтернативу президентському закону про деолігархізацію.

"Цей законопроєкт є кардинально іншим. Ми розуміємо, що олігархами не народжуються, а стають. В силу тих умов, які держава дозволяє і створює для крупного бізнесу. Ми пропонуємо боротися не з прізвищами, а з цією бідою як явищем", — сказав Андрій Ніколаєнко.

На його думку, в питанні очищення країни від олігархів необхідна конкуренція ідей — для розробки справді дієвих рішень: "Усі точки зору мають бути представлені і почуті, оскільки кожен із нас представляє свого виборця. І це справедливо, коли в такій важливій та доленосній для країни тематиці буде якомога більше пропозицій та напрацювань. Сподіваюся, монобільшість не поводитиметься, як мавпа, що нікого не чує і нічого не бачить".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Деолігархізація: зареєстрували альтернативний законопроєкт

Співавтор законопроєкту Ніколаєнко виступив проти "ручних каральних органів, які на забаганку тієї чи іншої політичної сили будуть визначати, хто є правильним бізнесменом, а хто є олігархом".

"Тому ми вважаємо, що як зустрічі, так і реєстри мають контролювати і вести незалежні органи. Це передбачено в нашому законопроєкті", — повідомив нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського придумали створити спеціальний суд для олігархів

Серед іншого законопроєкт "Про чесну політику і чесну владу" передбачає внесення змін до виборчого законодавства в частині обмеження витрат на передвиборну агітацію, аби в партій і кандидатів не було "спокуси зазирати у кишені олігархам". Документ пропонує повернути відкритий конкурсний відбір голови Антимонопольного комітету — орган має бути незалежним від волі президента, як це і передбачено Конституцією. Крім того, розроблені зміни до закону "Про телебачення і радіомовлення" щодо забезпечення паритетності доступу політичних сил до ЗМІ. Проєкт також містить запобіжники зловживання монопольним становищем на економічних ринках.

2 червня президент вніс до Верховної Ради законопроєкт про олігархів. Для проведення деолігархізації, окрім основного закону необхідно буде ухвалити ще 11 нормативно-правових актів. У відеозверненні після засідання РНБО Зеленський заявив, що питання про статус олігархів можуть винести на всеукраїнський референдум.

Зараз ви читаєте новину «Олігархами не народжуються, тож необхідно боротися з причинами, а не наслідками - Ніколаєнко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі