субота, 19 квітня 2008 14:35

Огризко відповів на заяву президента Румунії про приєднання України до Молдови

"Ми виходимо з того, що питання кордонів, територіальній цілісності держав не є предметом обговорення", - заявив міністр закордонних справ України Володимир Огризко, коментуючи для тижневика "Дзеркало тижня" заяву президента Румунії Траяна Бесеску про можливе приєднання півдня України до Молдови.

Володимир Огризко нагадав, що МЗС України звернувся до румунської сторони за роз"ясненнями з приводу поширеної ЗМІ заяви Траяна Бесеску, до отримання яких офіційно не коментуватиме це питання.

Він висловив співчуття, що не всі в Румунії підтримують ідею підписання румунсько-молдавського договору про кордон і навіть договори про дружбу. "Україна виходила і виходить з того, що Молдова - це суверенна, незалежна держава", - підкреслив міністр.

Огризко повідомив, що Україна і Молдова вже демаркували дві третини загального кордону, і висловив сподівання, що в нинішньому році сторони досягнуть згоди щодо початку демаркаційних робіт на придністровській ділянці українсько-молдавського кордону.

"По завершенню цих робіт Україна підпише з Молдовою договір про державний кордон. Тим самим питання про проходження кордону між Україною і Молдовою буде раз і назавжди закрито", - підкреслив голова українського зовнішньополітичного відомства.

Днями, за повідомленням бухарестської газети Ziua, на організованих Фондом Аденуера в румунській столиці дебатах Траян Бесеску заявив, що Україна повинна повернути Молдові Південну Бесарабію і Північну Буковину, якщо хоче приєднати до себе Придністров"я.

На його думку, в Києві "є претензії з приводу повернення Придністров"я Україні", але при цьому там "забувають про повернення Кишиневу Південної Бесарабії і Північної Буковини - територій, які колишня Українська РСР отримала після Другої світової війни".

Румунія, за словами Бесеску, не вважає за потрібне підписувати з Молдовою документ про кордон. На його думку, Бухарест раніше визнав кордони СРСР, тому "немає необхідності визнавати молдавсько-румунський кордон" і Румунія не має наміру "знов підтверджувати результати Пакту Молотова - Ріббентропа".

За словами Бесеску, Бухарест підтримує вступ України в НАТО - це відповідає інтересам безпеки Румунії, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Огризко відповів на заяву президента Румунії про приєднання України до Молдови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі