вівторок, 04 листопада 2008 11:36

Огризко сподівається на допомогу ЄС у питанні Голодомору

Міністр закордонних справ України Володимир Огризко вважає, що визнання Європарламентом Голодомору злочином проти людяності є лише першим кроком, і хоче підтримки України Євросоюзом у Генасамблєї ООН. Про це йдеться в його інтерв"ю, опублікованому в інтернет-версії видання European Voice.

"На сьогодні це добре - назвати це злочином проти людяності. Це – перший крок", - сказав міністр.

"Другий крок – визнання Голодомору геноцидом буде у майбутньому. Разом з інформацією і знаннями про цю подію це стане очевидним для всіх", - додав Огризко.

Він також зауважив, що Україна сподівається на підтримку Європейського Союзу, щоб переконати Генеральну Асамблею ООН у необхідності визнання Голодомору злочином проти людяності або геноцидом.

Українська пропозиція вже двічі була заблокована в ООН Росією, у зв"язку з чим міністр висловив нерозуміння позиції Москви. "Це не проти Росії, це дійсно проти комуністичного режиму в Радянському Союзі того часу", - сказав Огризко.

23 жовтня Європарламент визнав Голодомор злочином проти людяності та висловив співчуття українському народу.

24 жовтня Міністерство закордонних справ України поширило заяву, в якій йдеться, що Російська Федерація "шляхом тиску і шантажу" намагається позбавити Україну права винести на розгляд сесії Генасамблєї ООН питання про Голодомор 1932-1933 років в Україні.

31 жовтня українська делегація вирішила неофіційно поширити серед членів ООН проект резолюції Генеральної Асамблеї, в якому пропонується відзначити 75-ті роковини Голодомору в Україні та вшанувати пам"ять мільйонів людей, загиблих з голоду в Росії, Казахстані та інших частинах колишнього Радянського Союзу. Постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв висловив сподівання на те, що цей проект резолюції допоможе всім членам ООН переконатися у тому, що Україна "не має ніяких задніх думок", а також зняти побоювання Росії з приводу справжніх намірів його делегації, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Огризко сподівається на допомогу ЄС у питанні Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі