вівторок, 08 квітня 2008 11:07

Оголошені умови, за яких достроково припиняються повноваження генпрокурора

Оголошено лист умов, за якими достроково припиняються повноваження генпрокурора, - суддя доповідач.

Повноваження генерального прокурора України можуть достроково припинятися за таких умов:

1) висловлення недовіри генеральному прокурору ВР;

2) за станом здоров"я генерального прокурора;

3) у випадку обрання його на вибрані посади (сумісництво);

4) вразі, коли проти генпрокурора існує обвину вальний вирок суду;

5) у випадку зміни громадянства генпрокурором;

6) у випадку звільнення генпрокурора за власним бажанням;

Про це повідомив на прес-конференції суддя доповідач по даній справі Михайло Колос. Він також зазначив, що вищезазначені умови містяться в законі про прокуратуру та в Конституції України.

Також він наголосив, що вразі тимчасового припинення повноважень генерального прокурора, а потім поновлення таких повноважень термін його перебування на посаді не може перевищувати 5 календарних років.

Стосовно прокурорів областей. Районів, міжрайонних прокурорів, прокурору АРК та спеціальних прокурорів також діє норма про безперервне перебування їх на посаді терміном 5 років, зазначив М.Колос. Однак відмінність генпрокурора в тому, що вони призначаються на посаду, та звільняються з посади генеральним прокурором України у випадках передбачених законодавством.

Суддя доповідач додав, що всі без виключно прокурори можуть бути поновлені на своїй посаді за рішенням суду у разі незаконного їх звільнення.

Генеральний прокурор призначається на посаду за поданням президента та за згодою ВР. Після 5 календарних років прибування на посаді прокурора, його повноваження автоматично припиняються, повідомляє РБК-Україна.

Зараз ви читаєте новину «Оголошені умови, за яких достроково припиняються повноваження генпрокурора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі