пʼятниця, 04 січня 2013 09:41

ОБСЄ: українські вибори були недостатньо прозорі

ОБСЄ: українські вибори були недостатньо прозорі
ОБСЄ відзначила ряд негативних моментів в українських виборах. Фото: obozrevatel.com

Останні парламентські вибори в Україні були позначені недостатнім рівнем змагальності.

Про це йдеться в остаточному звіті спостережної місії ОБСЄ.

Документ також містить низку рекомендацій українській стороні щодо поліпшення ситуації.

"Остаточна доповідь Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ щодо парламентських виборів в Україні 28 жовтня 2012 містить висновок, що вибори характеризувалися недостатньою змагальністю, і рекомендує заходи для поліпшення прозорості і справедливості", - йдеться в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейськість асоціюється з українською мовою

Зокрема, у доповіді йдеться, що на виборах були зловживання державними ресурсами, відсутність прозорості кампанії і фінансування партій, а також і відсутність збалансованого висвітлення в ЗМІ.

БДІПЛ наголошує, що закон про вибори народних депутатів, ухвалений у листопаді 2011 року, містить ряд поліпшень і міг забезпечити міцну основу для проведення демократичних виборів у разі його правильної реалізації.

Міжнародні спостерігачі вважають, що подальші поліпшення законодавства необхідні для того, щоб повністю відповідати зобов'язанням, взятим перед ОБСЄ та іншими міжнародними організаціями.

Серед проблем, зазначених в доповіді, можливість кандидатів повністю користуватися своїми правами, фінансування виборчих кампаній і більш ефективні санкції за серйозні порушення закону.

Крім того, в доповіді йдеться про те, що нездатність основних лідерів опозиції висунути свої кандидатури, що стало наслідком їх судимостей, підданих критиці з боку низки європейських парламентських інституцій, негативно позначилася на виборчому процесі і суперечить зобов'язанням ОБСЄ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Янукович опинився в капкані"

ОБСЄ рекомендує для підвищення прозорості, неупередженості та незалежності діяльності виборчих комісій проводити всі засідання відкрито, "без зустрічей за закритими дверима".

У доповіді також пропонується посилити механізми контролю для запобігання можливими зловживаннями адміністративними ресурсами, зокрема, використання офіційних заходів для політичної агітації, аж до можливості притягнення винних у таких зловживаннях до відповідальності.

Інші рекомендації стосуються забезпечення збалансованого висвітлення виборів у ЗМІ, підвищення прозорості та підзвітності партій і фінансування виборчої кампанії, а також спрощення процесу вирішення виборчих спорів.

Як відомо, раніше українське Міністерство закордонних справ заявило, що доповідь ОБСЄ щодо виборів в Україні містить оцінки, які мають "політичне забарвлення".

Зараз ви читаєте новину «ОБСЄ: українські вибори були недостатньо прозорі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі