четвер, 15 квітня 2021 14:42

ОАСК став символом тотальної корупції судової системи - нардеп

ОАСК став символом тотальної корупції судової системи - нардеп
Президент подав законопроєкт про ліквідацію ОАСК цього тижня. Фото: @OACK.640

Окружний адміністративний суд міста Києва фактично став "притчею во язиціх" не тільки в суспільстві, але і для міжнародних партнерів України. Як символ тотальної корупції судової системи. Про це Gazeta.ua сказав народний депутат від "Голосу", перший заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин.

"Питання ліквідації ОАСК стоїть з 2008 року. Найлогічніше було би йти шляхом передачі частини юрисдикції цього суду, особливо що стосується центральних органів влади, до адміністративної палати Верховного суду.

І провести переатестацію складу суду. Такі як Вовк, Аблов не можуть розглядати настільки важливі справи", - каже парламентарій.

"Пропозиції Зеленського виглядають логічними. Забезпечать неможливість суддів ОАСКу поновлюватися на посадах. Справи, до моменту створення нового суду, безперервно передаватимуться в Київський окружний адміністративний суд. Розглядатимуться по-новому.

Залишається не вирішеним питання юрисдикції. Раніше президент подавав законопроєкт, щоб забрати в ОАСК справи, пов'язані з центральними органами влади. Але його не розглядають паралельно. Цілісний процес розривається.

З одного боку суд ліквідовують, а з іншого перекоси в його юрисдикції не міняються", - говорить Юрчишин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майно брата Вовка арештували

Потрібне відновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів із залученням міжнародних експертів, каже нардеп.

"Комісія, яка проводить переатестацію, ліквідована голосами більшості. Жоден новий суддя не може бути призначений, не може пройти конкурс, бо немає інституції, яка його проводить.

Це питання мав би вирішити законопроєкт 3711-д, який вже кілька місяців розглядається у профільному комітеті. Для того, щоб мати гарантії, що ніхто з корумпованих суддів не поновляться у системі. Немає значення, чи вони працюють в ОАСК чи в Печерському суді".

13 квітня президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт "Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва".

Законопроєкт планують розглянути до кінця квітня.

У вересні торік НАБУ опублікувало записи нібито розмов голови ОАСК Павла Вовка. "Треба захопити владу в цій ВРП", - йдеться в розмовах.

НАБУ звинувачує голову суду у створенні злочинної організації, спробі захоплення державної влади.

Зараз ви читаєте новину «ОАСК став символом тотальної корупції судової системи - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі