середа, 26 жовтня 2011 11:13

НУ-НС та БЮТ запропонували проект парламентських виборів за відкритими списками

НУ-НС та БЮТ запропонували проект парламентських виборів за відкритими списками

Група народних депутатів від фракцій НУ-НС, БЮТ та "Реформи заради майбутнього" внесли до Верховної Ради законопроект №9265-2 (головний автор – Юрій Ключковський) про вибори народних депутатів за відкритими регіональними партійними списками.

Як повідомила прес-служба "Нашої України", у документі також пропонується встановити прохідний бар'єр для проходження партій до парламенту у розмірі 3%.

Як пояснює один із авторів законопроекту, народний депутат від партії "Наша Україна" Віктор Матчук, партія спершу має висунути загальнодержавний список кандидатів, а потім розподілити кандидатів по регіональних виборчих округах.

Проект закону пропонує утворити 30 таких округів. При цьому кожен з кандидатів може увійти тільки в один регіональний список.

Особливістю цього законопроекту, за словами Матчука, є також те, що невикористані голоси виборців, віддані за партію у регіональному окрузі, підсумовуються на загальнодержавному окрузі.

Разом з тим, головним досягненням цього документу, за словами нашоукраїнця, є саме пропозиція про голосування за відкритими партійними списками.

"Це означає, що люди більше не голосуватимуть всліпу за закритий партійний список, в якому відома тільки перша п'ятірка кандидатів. З відкритими списками виборці отримують право відзначити саме того єдиного кандидата від партії, якого вони хочуть бачити своїм представником у парламенті", - пояснив Матчук.

За словами політика, зацікавленість цим проектом закону уже висловили представники Венеціанської комісії. Вони також пообіцяли особисто приїхати до України у той час, як його розглядатимуть у другому читанні.

Цей законопроект уже включений до порядку денного поточної дев'ятої сесії Верховної Ради України.

Зараз ви читаєте новину «НУ-НС та БЮТ запропонували проект парламентських виборів за відкритими списками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі