вівторок, 30 вересня 2008 09:41

НУ-НС підготував для БЮТ новий список умов

НУ-НС підготував для БЮТ новий список умов

Політрада блоку "Наша Україна - Народна самооборона" в понеділок погодила новий список умов, за яких фракція готова вести переговори про створення парламентської коаліції з БЮТ і блоком Литвина.

Розглядалися два варіанти, підготовлені двома заступниками глави фракції НУНС - Романом Зваричем і Борисом Тарасюком.

Після обговорення була змінена структура документа. Тепер він складається з трьох розділів, що містять принципи діяльності нової коаліції (внутрішня і зовнішня політика, захист демократії і європейського вибору), і преамбули, в яку винесені найбільш спірні тези.

Зокрема, в преамбулу запропоновано внести оцінку російсько-грузинського конфлікту і вимогу скасувати антиконституційні закони, прийняті депутатами від БЮТ і Партії регіонів.

Частина членів політради запропонувала пом"якшити "досить різку" оцінку дій БЮТ в документі і утриматися від "завдання удару по самолюбству БЮТ", але з цим не погодилися три учасники блоку НУНС: "Наша Україна", Українська народна партія і УРП "Собор".

Решта частини документа, за словами членів політради, стала "конкретнішою". "Суть змін зводиться до переходу від загальнодемократичної риторики до конкретних зобов"язань", - сказав народний депутат Юрій Костенко.

Так, в документі вказані конкретні терміни виконання тих або інших завдань. "Якщо ми говоримо про євроінтеграцію, то я запропонував поставити мету, щоб через десять років країна перейшла до європейських стандартів. Якщо говорити про ПДЧ, то вже в 2008 році коаліція повинна узяти зобов"язання добитися його отримання", - відзначив Костенко.

У БЮТ до чергового варіанту принципів, НУНС, що висуваються, віднеслися скептично. "Не можна починати домовленості з ультиматумів і вимог щось скасувати або когось засудити.

По суті, нам говорять: "Станьте такими, як ми хочемо, тоді ми з вами дружитимемо". Не можна так ставити питання. Чим більше нам висувають умов, тим далі вони (НУНС) віддаляють можливість створення коаліції", - сказав народний депутат Віталій Курило (БЮТ).

За матеріалами: КоммерсантЪ-Україна
Зараз ви читаєте новину «НУ-НС підготував для БЮТ новий список умов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі