четвер, 11 жовтня 2007 09:28

НУ - НС: "Ми люди відповідальні, і не можемо підтримати ініціативи БЮТ"

НУ - НС: "Ми люди відповідальні, і не можемо підтримати ініціативи БЮТ"
Робота над проектом коаліційної угоди між блоками "Наша Україна" - "Народна самооборона" і БЮТ завершилася напередодні, пише "Коммерсантъ-Украина". Парафувавши документ, експерти від блоків склали протокол розбіжностей, у який внесли спірні питання, що вимагають узгодження "на політичному рівні". У цьому протоколі опинилися практично всі передвиборні обіцянки НУ-НС і БЮТ. У блоках визнають, що найближчим часом виконати їх буде неможливо.

Експертна група, до складу якої увійшли по три представники від НУ-НС і БЮТ, почала роботу над проектом угоди після вимоги Віктора Ющенка завершити переговори щодо формування коаліції до кінця поточного тижня. Проект коаліційної угоди під назвою "Український прорив: для людей, а не для політиків" вже парафований на рівні експертів.

Передбачається, що даний документ, до якого увійшли програмні положення БЮТ і НУ-НС, буде покладено в основу програми діяльності нового Кабінету Міністрів, який утворять представники цих блоків.

За інформацією видання, після завершення роботи експертної групи був складений і винесений на рівень політичних узгоджень протокол розбіжностей. До нього увійшли деякі соціальні ініціативи президента, покладені в основу передвиборної програми НУ-НС.

Серед них - збільшення одноразової допомоги при народженні дітей, забезпечення автомобілями швидкої допомоги сільських амбулаторій, підвищення коефіцієнта трудового стажу з 1% до 1,35%.

"Експертна група БЮТ чомусь із побоюванням ставиться до соціальних ініціатив президента", - поділилося з "Комерсантом" джерело в НУ-НС.

У протокол розбіжностей увійшло також питання про медичне страхування. Як відомо, введення системи державного медстрахування було однією з передвиборних обіцянок НУ-НС, тоді як БЮТ, за інформацією газети, наполягає на реалізації такої ініціативи із залученням приватних страхових компаній.

Експерти НУ-НС винесли на "політичне узгодження" основні програмні положення БЮТ, зокрема скасування призову на строкову військову службу вже з 1 січня 2008 року і виплату боргів Ощадбанку СРСР протягом двох років. Головна розбіжність НУ-НС і БЮТ полягає переважно в термінах реалізації цих ініціатив.

Третім пунктом, внесеним НУ-НС у протокол розбіжностей, є пропозиція БЮТ щодо скасування ПДВ.

Усі опитані "Комерсантом" представники БЮТ готові піти на поступки і підтримати соціальні ініціативи президента. "Але наша готовність повинна ґрунтуватися на економіці. Зараз міркувати про соціальні ініціативи, поки ми не побачили бюджет, дуже складно", - вважає кандидат в народні депутати від БЮТ Віталій Палило.

На відміну від своїх партнерів, в НУ-НС упевнені, що підтримка соціальних ініціатив, висунутих під час виборчої кампанії БЮТ, неможлива. "Оскільки ми люди відповідальні, ми не можемо підтримати ці ініціативи БЮТ", - заявив кандидат в народні депутати від НУ-НС Павло Жебрівський. За його словами, перевести армію на професійну основу в терміни, встановлені БЮТ, неможливо. "Якщо ми не хочемо розвалити систему обороноздатності держави, це мають бути поступові кроки", - сказав він.

 

Зараз ви читаєте новину «НУ - НС: "Ми люди відповідальні, і не можемо підтримати ініціативи БЮТ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі