неділя, 16 травня 2021 11:32

Нові можливості для держави: Україна стала членом СОТ

16 травня 2008 року Україна стала 152-м повноправним членом Світової організації торгівлі. Це спростило доступ українських товарів до світових ринків і дало можливість розпочати з Європейським Союзом переговори про укладення Угоди про асоціацію.

Автор: eurointegration.com.ua
  Світова організація торгівлі почала свою діяльність 1 січня 1995 року
Світова організація торгівлі почала свою діяльність 1 січня 1995 року

Світова організація торгівлі почала свою діяльність 1 січня 1995 року як правонаступниця Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, що діяла з 1947 року. Головним її завданням є контроль за виконанням так званого пакета документів Уругвайського раунду переговорів, який є додатком до Угоди про СОТ. Вони регулюють питання лібералізації міжнародної торгівлі, використання міжнародних торгових угод як форм стабілізації сировинних ринків та запобігання дискримінації, заборон і обмежень у міжнародній торгівлі.

Автор: dzo.com.ua
  Україна 13 років є членом Світової організації торгівлі
Україна 13 років є членом Світової організації торгівлі

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді хочуть штрафувати за нелегальну торгівлю пальним

На країни-члени СОТ припадає майже 97% всього світового товарообігу, що охоплює 85% світового ВВП та понад 85% населення світу. СОТ забезпечує прозорі умови функціонування світової торгової системи: взаємне надання режиму найбільшого сприяння в торгівлі; взаємне надання національного режиму товарам та послугам іноземного походження; регулювання торгівлі тарифними заходами; вирішення торговельних суперечок шляхом консультацій та переговорів.

30 листопада 1993 року Україна подала офіційну заявку на вступ до ГАТТ, яка 17 грудня для її розгляду створила Робочу групу. 26 липня 1994 року українська сторона передала на її розгляд Меморандум про зовнішньоторговельний режим. В ході переговорного процесу відбулося 17 засідань Робочої групи й на вимогу СОТ Україна прийняла понад 60 законів, покликаних регулювати питання інтелектуальної власності, мит на сільськогосподарську продукцію, страхову та банківську діяльність, імпорт автомобілів та митні питання. Також провели двосторонні переговори з 52-ма країнами-членами Робочої групи щодо доступу України на їхні ринки.

Автор: hroniky.com
  Президент Віктор Ющенко підписав закон про вступ України в СОТ
Президент Віктор Ющенко підписав закон про вступ України в СОТ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світову організацію торгівлі вперше очолить жінка

28 січня 2008 року Робоча група з питань розгляду заявки про вступ України до СОТ завершила процес технічного оформлення угоди. 5 лютого Україна підписала Протокол про приєднання до Маракешської угоди про заснування світової організації торгівлі, 10 квітня 411 голосами ратифікований Верховною Радою.

Автор: bbc.com
  Членство в СОТ відкрило Україні шлях до підписання Угоди про вільну торгівлю з Європейською асоціацією торгівлі
Членство в СОТ відкрило Україні шлях до підписання Угоди про вільну торгівлю з Європейською асоціацією торгівлі

16 квітня відповідний закон підписав президент Віктор Ющенко і згідно з процедурою рівно через місяць, 16 травня 2008 року, Україна стала 152 країною-членом СОТ. Міністерство економіки України розробило План заходів щодо адаптації української економіки до вимог СОТ, який був затверджений Кабінетом міністрів України 30 жовтня 2008 року.

Членство в СОТ відкрило Україні шлях до підписання у червні 2010 року Угоди про вільну торгівлю з Європейською асоціацією торгівлі. Це дало українській стороні можливість розпочати перемовини з Євросоюзом про створення зони вільної торгівлі, політичну частину якої було підписано 21 березня, а економічну - 27 червня 2014 року.

10 квітня 2008-го, 13 років тому, Верховна Рада ратифікувала Протокол про вступ України до Світової організації торгівлі. Цим парламент усунув останню перешкоду на шляху до повноцінного членства після понад 14 років переговорів.

Зараз ви читаєте новину «Нові можливості для держави: Україна стала членом СОТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі