пʼятниця, 14 березня 2008 08:56

Нові газові домовленості зміцнять "Нафтогаз" - експерт

Домовленості НАК "Нафтогаз Україна" з РАО "Газпром" про нові умови газопостачання на цей рік є прийнятним компромісом для України і створюють умови для подальшого розвитку транзитного потенціалу держави за підтримки Євросоюзу.

Про це в інтерв"ю "Німецькій хвилі" заявив один із засновників Київського міжнародного енергетичного клубу Олександр Тодійчук.

На його думку, цей документ є "перемир"ям, яке дозволить "Нафтогазу України" стати головним гравцем на газовому ринку".

"Основні фінансові потоки знову йдуть через НАК "Нафтогаз". Це дає можливість розрахуватися за кредитами і, за необхідності, взяти нові кредити. А також отримати ґранти на відновлення та зміцнення української газотранспортної системи", - стверджує Тодійчук.

За словами експерта, Євросоюз готовий надати 2,5 мільярди євро на модернізацію українських магістральних газогонів.

Тодійчук вважає, що це зменшить інтерес до одного із нових газових маршрутів в обхід України, або й зовсім скасує його будівництво.

У четвер "Нафтогаз" та "Газпром" підписали угоду по розвиток відносин у газовій сфері, яким, зокрема, визначили й закріпили умови постачань газу.

Близькі до попереднього уряду експерти вже заявили, що нова угода не усуває головних суперечностей.

Президент Віктор Ющенко, вітаючи газову угоду між "Нафтогазом України" та "Газпромом", зажадав пояснення згоди про отримання російського газу в перші два місяці цього року за ціною у понад 300 доларів, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Нові газові домовленості зміцнять "Нафтогаз" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі