четвер, 18 вересня 2008 15:23

Нинішня Рада найменш ефективна та найбільш конфліктна

Комітет виборців оцінює діяльність Верховної Ради VI скликання як найменш ефективну та найбільш конфліктну.

Протягом усіх сесій парламенту VI скликання станом на 18 вересня зареєстровано 2635 законопроектів, що на 700 законопроектів менше, ніж за рік роботи Верховної ради V скликання, яка також працювала в умовах політичної кризи, відзначається в заяві КВУ.

Аналіз законопроектів свідчить, що майже 1000 з них носила "технічний характер": призначення позачергових місцевих виборів, ратифікація міжнародних угод, процедурні рішення і т.п. Через постійні блокування роботи парламенту була розглянута лише десята частина зареєстрованих законопроектів.

Майже рік парламент працював без заступників Голови ВР, що ускладнило і так непросту роботу. Більшість часу, відведеного на сесійні засідання, було витрачено не перерви та блокування трибуни, кажуть у КВУ.

"У Верховній Раді VI скликання спостерігається систематичне порушення прав і інтересів депутатів з боку керівництва фракцій. Постійною стала практика відбору карток для голосування, контролю волевиявлення під час процедур таємного голосування, шантажу та підкупу.

Вперше в історії українського парламентаризму депутат Святослав Вакарчук відмовився від мандату через небажання працювати за таких обставин, а спікер Арсеній Яценюк добровільно склав повноваження голови Верховної Ради", - відзначають експерти.

Найбільше законопроектів зареєстрували Олександр Омельченко (НУ-НС), Юрій Ключковський (НУ-НС) та Сергій Подгорний (БЮТ) – однак 90% цих законопроектів стосувалися призначення позачергових місцевих виборів.

Також помітну законодавчу активність проявили (зареєстрували понад 50 законопроектів): Сергій Терьохін та Віктор Швець (БЮТ) Сергій Ківалов та Василь Хара (ПР), Геннадій Москаль (НУ-НС);

В той же час, 130 народних депутатів за рік не спромоглися стати автором або співавтором хоча б однієї законодавчої ініціативи.

У фракції Партії регіонів депутатів, що не подали жодного законопроекту 29%, у БЮТ – 36%, у НУ-НС – 17%, у КПУ – 19%, у Блоці Литвина – 20%;

Незважаючи на те що, всі фракції ВР формально провели закріплення депутатів за областями, КВУ констатує, що лише 25% депутатів відвідує регіони і проводить там системну роботу.

Незважаючи на передвиборчі обіцянки практично всіх політичних сил, депутати не відмовилися від пільг, які залишилися і в законі про статус народного депутата, і в державному бюджеті. Значна кількість депутатів Верховної Ради VI скликання отримала в приватну власність квартири або матеріальну допомогу "на поліпшення житлових умов".

КВУ вважає, що для покращення ефективності роботи законодавчого органу необхідно провести радикальну реформу діяльності парламенту: змінити виборчу систему в напрямку запровадження регіональних відкритих списків, переглянути регламент роботи ВР, технічно забезпечити особисте голосування, посилити персональну роботу з виборцями, повідомляє Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Нинішня Рада найменш ефективна та найбільш конфліктна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі