пʼятниця, 20 квітня 2007 12:57

Німецький політолог Рар: Ющенко повинен відкликати указ

Директор програм Росії і країн СНД Німецької ради із зовнішньої політики Александер Рар вважає, що Президент України Віктор Ющенко повинен відкликати свій указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Про це Рар сказав в інтерв`ю газеті "День"

"Що стосується Президента, то він повинен піти на мужній крок і відкликати свій указ", - сказав експерт.

Рар упевнений, що це не буде проявом слабкості з боку Президента. Він нагадав, що свого часу Леонід Кучма також відмовився від указу щодо референдуму про довіру Верховній Раді.

На думку Рара, можна домовитись, що вибори пройдуть не цього року, а наприкінці наступного, і таким чином обидві сторони можуть "зберегти своє обличчя".

Водночас Рар вважає, що парламент повинен чітко оголосити мораторій на всі законодавчі акти, які було ухвалено після Універсалу національної єдності в період зміни владних структур.

"Потрібно ще раз скріпити підпис на Універсалі, який повинен стати свого роду Магна-Картою, що була раніше в Європі дуже важливим документом", - сказав політолог.

При цьому експерт уточнив, що Україна повинна інтегруватися до євроатлантичних структур і водночас розвивати відносини з іншими економічно потужними країнами, такими як Росія.

У цьому випадку, вважає Рар, є шанс, що країна збережеться. А інакше конфлікт далі роз`їдатиме схід і захід країни, політичну еліту і може закінчитися тим, що Україна відмовиться від парламентсько-президентської республіки і стане президентською, але вже при іншому Президенті.

Рар також не бачить сенсу проводити парламентські вибори восени. "Баланс буде відтворено, якщо парламент погодиться на мораторій і відмовиться від всіх тих односторонніх заяв, які він робив, роздягаючи і принижуючи Президента, починаючи з серпня минулого року", - сказав він.

У цьому разі, за словами політолога, президентська і парламентська влада зможуть разом працювати.

Рар також відзначив, що ніхто не може говорити, що Ющенко має рацію, доки Конституційний Суд не виніс свого вердикту, пише УНІАН.


Зараз ви читаєте новину «Німецький політолог Рар: Ющенко повинен відкликати указ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі