четвер, 19 лютого 2009 12:42

Німецький експерт розповів, чому МВФ відмовив Тимошенко

Експерт німецької групи радників при українському уряді Рікардо Джуччі вважає, Кабміну слід переглянути макропоказники держбюджету на 2009 рік для отримання другого траншу від МВФ.

Про це він сказав в інтерв"ю Німецькій хвилі.

За словами Джуччі, зараз у Кабміну і МВФ виникли розбіжності "між тим, про що домовлялися, і тим, що зараз планує уряд".

"Національний банк виконав практично усі умови, а от уряд, наприклад, у своєму бюджеті, по-перше, заклав занадто оптимістичний прогноз економічного зростання, а по-друге, передбачив дефіцит у три відсотки, що не відповідає настановам МВФ", - сказав він.

"З макроекономічної перспективи треба передусім визнати, що не можна витрачати більше грошей, ніж на даний момент надходить", - додав він.

На думку Джуччі, у разі, якщо Україна не виконає вимог МВФ і другий транш кредиту не буде видано, це буде "погана новина, передусім для резервів національного банку, які необхідні для підтримки гривні".

"Проте, я думаю, що уряд, зрештою, таки зрозумів, що становище серйозне, і тому немає іншої альтернативи, окрім перегляду бюджету та солідного планування з метою уникнення дефіциту", - сказав він.

На питання, чи загрожує Україні дефолт, Джуччі висловив думку, що за умови, що Україна "провадитиме правильну політику, а особливо якщо програму МВФ буде здійснено так, як це передбачалося, ризик не є високим".

"Немає жодних значних економічних чинників, які б це зумовили. Це станеться лише, якщо будуть зроблені серйозні політичні помилки. Але я не став би з цього виходити", - сказав він.

За матеріалами: Українська правда, Німецька хвиля.
Зараз ви читаєте новину «Німецький експерт розповів, чому МВФ відмовив Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі