середа, 02 квітня 2008 09:03

Німеччина категорично проти приєднання України до ПДЧ

Уряд канцлера Ангели Меркель дав зрозуміти, що вдасться до права вето на спробу США надати План дій Києву і Тбілісі на саміті НАТО 2-4 квітня.

Заява про це офіційного представника німецького уряду стала першим, чим Берлін відверто виключив підтримку даних прагнень на саміті, повідомляє газета "Файнаншл Таймз", передає Радіо "Свобода".

За словами прес-секретаря, для надання обом країнам Плану дій ще не прийшов час - через недостатню підтримку населення в Україні і внутрішні конфлікти з сепаратистськими регіонами в Грузії.

Ульріх Вільгельм відзначив, що Німеччина в принципі не проти приєднання України та Грузії до Плану дій і не виключає їх вступу до НАТО. Він також спростував припущення, що Росія, яка категорично проти зближення Києва і Тбілісі з НАТО, має на цей процес якесь право вето.
В той же час прес-секретар заявив, що Росія має "законні інтереси безпеки" в цьому питанні, і союз НАТО повинен приймати їх до уваги.

За інформацією  "Файнаншл Таймз", зараз в НАТО шукають компромісне формулювання для саміту, яке не розчарувало б Україну і Грузію, але і не розлютило б Росію.

На саміті в Бухаресті 2-4 квітня Україна і Грузія сподіваються отримати План дій з членства в НАТО. Отримання і виконання цього Плану є обов"язковим кроком на шляху до членства в НАТО, хоча не повинно обов"язково привести до вступу.

США твердо підтримують надання Україні і Грузії Плану дій і заявляють, що добиватимуться цього на саміті НАТО. Категорично проти такої можливості виступає Росія.

Низка країн - членів НАТО на чолі з Німеччиною і Францією теж проти з урахуванням позиції Росії. Всі рішення в Північноатлантичному союзі ухвалюються тільки консенсусом, тобто повною згодою всіх його членів.

Зараз ви читаєте новину «Німеччина категорично проти приєднання України до ПДЧ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі