вівторок, 13 січня 2009 09:54

Немиря: Якби не Росія, транзит розпочався б раніше

Віце-прем"єр-міністр України Григорій Немиря задоволений компромісом щодо постачання газу до ЄС, і каже, що, якби не Росія, транзит розпочався б раніше.

Про це він заявив учора журналістам після зустрічі з міністрами з питань енергетики країн-членів ЄС та Росії.

"Ми задоволені тим, що нам вдалося досягти компромісу і створити всі умови для того, щоб відповідно завтра (12 січня) постачати газ", - сказав віце-прем"єр.

Він зазначив, що шлях пошуку компромісу був непростим. При цьому, за словами Немирі, Україна та Єврокомісія ще 8 січня підписали двосторонній документ про допуск експертів, який за умови погодження з російською стороною, міг би дати можливість розпочати транзит газу ще 9 січня.

Водночас, віце-прем"єр зазначив, що Росія не погодилася з першим варіантом документу і спочатку запропонувала свій варіант, який передбачав присутність міжнародних спостерігачів лише на українській територій.

"Це не було прийнятним ані для нас, ані для європейців", - зазначив Немиря.

Після цього російська сторона запропонувала другий варіант проекту протоколу, в якому вже передбачала обмежену присутність міжнародних експертів на своїй території, однак, зрештою, лише третій варіант документу був підписаний.

"Таким чином, 4 дні газ не постачався, і було втрачено 4 дні, за які постраждала значна кількість людей в ЄС", - сказав віце-прем"єр.

10 січня Росія, Україна та ЄС підписали протокол про доступ міжнародних експертів до газовимірювальних станцій. Водночас, Росія не визнала цей документ через заяву України, яка відображала позицію української сторони і від самого початку не вважалася Україною складовою частиною підписаного протоколу. Лише після того, як заява була відкликана сьогодні зранку, Росія погодилася з легітимністю протоколу, пише УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Немиря: Якби не Росія, транзит розпочався б раніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі