четвер, 24 червня 2021 20:24

"Не варто панікувати" - політолог про запрошення Путіна на саміт ЄС

"Не варто панікувати" - політолог про запрошення Путіна на саміт ЄС
Костянтин Батозський: "Не варто впадати і паніку чи істерику. Настав час дорослішати і дивитися на речі прагматично". Фото: Gazeta.ua

Побоювання глави МЗС Дмитра Кулеби, що ініціативи з відновлення самітів між ЄС і Росією загрожують санкційній політиці, не мають під собою ґрунту. В Європейському Союзі на перший план завжди виносять економічні, а не політичні питання. Україні слід розбудовувати економіку і залучати європейських інвесторів, що слугуватиме надійним захистом від експансії РФ. Про це Gazeta.ua розповів політолог Костянтин Батозський.

"Не думаю, що зняти санкції з Росії буде легко, – стверджує він. – Європейський Союз – це не дві країни, а велике утворення. Рішення про санкції ухвалювали консенсусом, більшістю голосів, і так само можуть скасувати тільки більшістю голосів. Тому великої загрози немає".

Держава Україна не розуміє суті Євросоюзу, вважає політолог.

"Ми думаємо, що ЄС – це політичне об'єднання. Насправді це найперше об'єднання економічне. Саме співпраця в економіці є сенсом існування Євросоюзу. Ми вважаємо, що у Брюсселі в першу чергу вирішують політичні питання, хоча вони другорядні. Тож слід спокійно сприймати подібні ситуації. Ми маємо захищати свої позиції, використовувати підтримку дружніх до нас країн: Польщі, країн Балтії, Чехії, Словаччини. Треба проводити власні саміти й вибудовувати економічну співпрацю, бо лише вона нас захистить від подібних загроз".

Росія завжди використовує будь-яку можливість нав'язати Європі свою волю, каже Батозський.

"Європа не є монолітною. Існують різні сфери впливу. Ми маємо просувати свій порядок денний на противагу російському. Марно чекати, що Європа зовсім припинить спілкування з РФ. Економічний діалог між Росією і Заходом буде завжди. Будуть спільні економічні проєкти на зразок газопроводу "Північний потік-2". Єдиний засіб захисту – вибудовувати свої позиції, свій порядок денний, залучати європейських інвесторів в Україну".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Нормандський формат" і США. Все вирішить зустріч Зеленського і Байдена

Політолог рішуче заперечує твердження, що відновлення самітів Росія-ЄС є дипломатичною поразкою України.

"Ми дуже чутливо все сприймаємо, в чорно-білих категоріях, поразка – програш. У дипломатії не існує остаточних поразок. Це нова ситуація, з якої треба шукати вихід. Це виклик, це проблема, вирішення якої треба знайти, але аж ніяк не поразка. Тому не варто впадати в паніку чи істерику, бо через це нас не розуміють у Європі. Настав час дорослішати і дивитися на такі ситуації з прагматичної точки зору", – вважає він.

Українська влада пропонує провести зустріч Зеленського з Путіним. При цьому вважає, що європейські лідери не мають з ним зустрічатися. Це наслідок браку професіоналізму.

"Наша влада, а конкретно президент і його ключові радники дуже наївно сприймають політику і дипломатію. Діють більше імпульсивно, ніж раціонально. Тому у владі наявний певний дуалізм: існують два центри формування зовнішньої політики – Офіс президента і Міністерство закордонних справ. Через це у нас дуже суперечлива зовнішня політика. Тому й виникають заяви, подібні до тієї, яку озвучив Кулеба", – підсумовує Костянтин Батозський.

Ідея запросити на саміт Євросоюзу Володимира Путіна є небезпечним відхиленням від політики санкцій. У 2014 році такі саміти заморозили саме на тлі російської агресії проти України. Підстав для відновлення діалогу такого рівня немає, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в Брюсселі.

Зараз ви читаєте новину «"Не варто панікувати" - політолог про запрошення Путіна на саміт ЄС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі