четвер, 13 травня 2021 15:56

Не тільки Кива: скільки науковців серед нардепів

35 народних депутатів мають науковим ступінь доктора наук, 73 - кандидата наук. Також 35 нардепів є заслуженими юристами, економістами, лікарями, будівельниками, працівниками сільського господарства, сфери послуг тощо. Про це повідомив рух "Чесно".

Найбільше депутатів із науковим ступенем у фракції "Слуги народу" - 32. В ОПЗЖ - 12, четверо - в депутатській групі "Партія "За майбутнє" і серед позафракційних.

 

"Заслужених" - по вісім у "Слузі народу" та ОПЗЖ. Більшість - заслужені юристи.

23 нардепи є викладачами, доцентами, професорами, ректорами.

Нардеп від ОПЗЖ, кум президента РФ Володимира Путіна Віктор Медведчук - член (академік) Національної академії правових наук України.

Доплати й надбавки

У Верховній Раді трохи більше чверті депутатів отримують надбавку за вчений ступінь чи почесне звання, а 20 - подвійну надбавку.

Торік у січні голова Верховної Ради Дмитро Разумков розпорядженням встановив доплату за науковий ступінь:

кандидата наук (доктора філософії) - 15% посадового окладу;

доктора наук - 25%;

за почесне звання "заслужений" - 20%;

за почесне звання "народний" - 40%.

Оклад депутата встановлений виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня щороку. Становить 2270 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Реформа" Авакова: поліцейський не пускав журналістів до Киви

Цього року посадові оклади Верховної Ради виглядають так:

голова Верховної Ради - 27 240 грн;

перший заступник - 26 105 грн;

заступник - 24 970 грн;

голова комітету, спецкомісії, фракції чи групи - 23 835 грн;

перший заступник, заступник голови комітету, заступник голови спецкомісії, секретар комітету, заступник голови депутатської фракції чи групи, голова підкомітету комітету - 23 381 грн;

член комітету - 22 770 грн.

Виходячи з цього, в пересічного депутата - члена комітету надбавка становитиме 3415,5 грн на місяць.

Таку суму отримуватиме нардеп Ілля Кива - за умови, що він остаточно пройде процедуру отримання звання кандидата наук із державного управління. До кінця роботи Верховної Ради дев'ятого скликання вона становитиме майже 110 тис. грн.

Надбавку за почесне звання чи науковий ступінь отримують понад 100 депутатів. Зокрема Юлія Тимошенко, Ірина Верещук, Микола Тищенко, Андрій Деркач, Олександр Качура, Денис Монастирський, Нестор Шуфрич, Кіра Рудик, Антон Яценко.

Надбавки за почесне звання, вчений ступінь отримують зокрема нардепи з ОПЗЖ Тарас Козак - кандидат економічних наук і заслужений економіст, Юрій Павленко - заслужений працівник фізкультури і спорту та кандидат філософських наук, Василь Німченко - заслужений юрист і кандидат юридичних наук.

Серед депутатів, які мають подвійну надбавку, є і представники інших фракцій, наприклад "Європейській солідарності": Петро Порошенко - заслужений економіст і кандидат юридичних наук, Руслан Князевич - заслужений юрист і кандидат юридичних наук.

У "Слузі народу" подвійну надбавку отримує брат заступника голови ВР Микола Стефанчук, він також і заслужений юрист, і кандидат юридичних наук.

Аналогічні звання і надбавки має депутатка від "Батьківщини" Анжеліка Лабунська. У групі "Довіра" нардеп кількох скликань, мажоритарник Микола Кучер отримує надбавки за звання заслуженого працівника сільського господарства й кандидата сільськогосподарських наук.

26 квітня Ілля Кива захистив кандидатську дисертацію з державного управління. За це проголосували одностайно 13 членів комісії в Інституті підготовки кадрів держслужби зайнятості.

Киву супроводжували невідомі в чорному, які блокували журналістам вхід в аудиторію. Також в Інституті були нардепи від ОПЗЖ.

Журналісти з'ясували, що в дисертації Киви - наукові статті, надруковані на вигаданих сторінках збірок і підроблені довідки.

Зараз ви читаєте новину «Не тільки Кива: скільки науковців серед нардепів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі