понеділок, 13 листопада 2017 13:55

"Не дуріть себе: перемога або капітуляція" - Ющенко зробив відверту заяву про війну

"Не дуріть себе: перемога або капітуляція" - Ющенко зробив відверту заяву про війну
Війну з Росією треба завершувати тільки перемогою, а не здобуттям миру будь-якою ціною, вважає третій президент Віктор Ющенко. Фото: zik.ua

Третій президент Віктор Ющенко вважає, що війну з Росією треба завершувати тільки перемогою, а не здобуттям миру будь-якою ціною.

Про це він сказав в інтерв'ю на телеканалі "ZIK".

"А ми формуємо опір? Ми боремося? Чи по-суті приймаємо капітуляцію?

З війни ведуть дві дороги. Одна - перемога, друга - капітуляція. Третьої немає. Не треба себе дурити на якусь еквілібристику, що в нас вийде так, що і не перше і не друге, і ми такі хитрі, що вийдемо із цієї ситуації.

Тому не про мир треба говорити. Мир наступає тоді, коли ви здобуваєте або перемогу, або пропонуєте білий прапор і капітуляцію. Я не хочу такого миру. Це мир - ганьба. Коли втрачаємо свою територіальну цілісність і політичний суверенітет", - сказав він.

"Якщо проведемо національну дискусію, мало хто захоче миру на колінах. Маємо говорити про перемогу, але добре розуміючи, що це не одноходовка.

Вже, на жаль, багато втрачено, щоб говорити тільки мілітарними категоріями. Хоча військова частина обов'язково є, але вона не самодостатня. Маємо поміркувати, що для нас лінія розмежування, як вийти з гарячої фази на цю лінію. Весь час говоримо про національний кордон, що у стратегії правильно. Але розумієте - на лінію національного кордону ні одна міжнародна сила не прийде. На лінію розмежування - я б ще вів дискусію про каски різного кольору. Почати з малого", - продовжив Ющенко.

"Якщо покажемо, що це конфлікт не українця з українцем, ще більше - не українця з путінською Росією, а конфлікт що має виключно геополітичний вимір. Російську війну у Криму і на Донбасі не можна від'єднувати від війни Росії у Нагірному Карабасі, Південній Осетії, Абхазії, Придністров'ї. Цей геополітичний конфлікт можна демонтувати виключно геополітичним інструментарієм. Звісно, із Захарченком чи Плотницьким немає що говорити, це не джерело війни", - сказав третій президент.

"У парламентській країні повинна бути парламентська доктрина. Коли Велика Британія залишилася одна і вся Європа капітулювала - британський парламент засідав без перерви (тільки попісяти можна було у туалет сходити) дві доби, щоб сформулювати генеральну стратегію проти Гітлера. Дві доби політики, які несли відповідальність, не у відпустки ходили, додому не їздили, а виробляли для нації доктрину. Нація її прийняла", - пояснив Ющенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористи на Донбасі втратили за тиждень 35 "своїх"

Росія анексувала Крим у березні 2014-го. Влітку того ж року збройні сили РФ почали брати пряму участь у бойових діях проти Збройних сил України на Донбасі.

Через російську агресію на Донбасі загинули понад 10 тис. українців, заявляв у серпні президент Петро Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «"Не дуріть себе: перемога або капітуляція" - Ющенко зробив відверту заяву про війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі