Ексклюзиви
вівторок, 12 лютого 2008 09:25

НАТО пропонує Україні відправити своїх військових до Афганістану

Начальник оборонного коледжу НАТО генерал-лейтенант Марк Ванкейрсбілк заявив, що можливе розширення участі України в операціях під егідою НАТО доцільно почати з місії в Афганістані.

Марк Ванкейрсбілк приїхав до України в рамках проведення з 11 по 15 лютого VIII щорічного Міжнародного тижня НАТО в Національній академії оборони.

У зв"язку з можливим розширенням участі України в операціях під егідою НАТО він відзначив, що для альянсу пріоритетним напрямом зараз є місія в Афганістані. За його словами, там спостерігається поліпшення ситуації, але необхідно зосередити більше зусиль для закріплення процесу.

Кажучи про напрями, в яких Україна може допомогти альянсу в разі розширення своєї присутності в Афганістані, Ванкейрсбілк заявив про заміщення сил Канади і Данії. Чисельність канадського і данського контингентів в 2007 році складала 2500 і 420 військовослужбовців відповідно.

Утім, як пояснив начальник оборонного коледжу НАТО, не йдеться про повне виведення того або іншого контингенту і заміщення його українськими військовослужбовцями. "Якщо Україна зможе направити якусь кількість людей, туди ж можуть бути відправлені також представники інших країн. Тоді ми повинні будемо дивитися на загальне число", - уточнив Ванкейрсбілк і підкреслив, що питання збільшення чисельності військовослужбовців є суверенним правом України.

Тим часом голова комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко виступає проти передислокації бойових підрозділів до Афганістану. "Республіки колишнього СРСР мають свою сумну історію. Це не та країна, куди ми повинні посилати свої бойові частини. Максимум, на який ми можемо піти, - це присутність військових медиків або декількох штабних офіцерів, що не беруть участь у виконанні бойових завдань", - сказав він.

Нагадаємо, 7 лютого у Вільнюсі в рамках зустрічі глав військових відомств країн - членів НАТО відбулося засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів оборони. За його підсумками міністр оборони Юрій Єхануров заявив, що Україна "має достатній потенціал для активізації зусиль в операціях у Косово, Іраку і Середземному морі".

У свою чергу держсекретар США Кондоліза Райс висловила стурбованість тим, що невелика кількість країн НАТО направила свій військовий контингент в найбільш небезпечні райони Афганістану.

Тим часом Канада подовжить перебування своїх військ у Афганістані, тільки якщо інші країни НАТО направлять війська в найбільш небезпечні райони країни, пише Коммерсантъ-Украина.
Зараз ви читаєте новину «НАТО пропонує Україні відправити своїх військових до Афганістану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути