четвер, 17 травня 2007 11:24

НАТО допоможе Естонії в кібервійні з Росією

Естонія планує привернути до боротьби проти російських хакерів фахівців НАТО. В даний момент експерти Північноатлантичного альянсу вивчають пропозицію міністра оборони країни Яака Аавіксоо прирівняти атаки хакерів на сервери країн-членів НАТО до військової агресії. На території Естонії незабаром з"явиться центр кібероборони НАТО, який допоможе Таллінну в кібервійні.

Після зняття блокади з естонського посольства в Москві найболючішими для Таллінна акціями стали атаки хакерів на естонські сервери, що почалися 27 квітня цього року після перенесення Бронзового солдата.

Атакам, зокрема, піддалися сайти президента, уряду, парламенту, МЗС, поліції й інших відомств, а також правлячої Реформістської партії. 9 травня, коли Росія святкувала День Перемоги над Гітлером, сайти естонських міністерств юстиції та закордонних справ сталі недоступні. Інші були виведені з ладу спамом або розміщеними на них зображеннями прем"єр-міністра Андруса Ансіпа з вусами а-ля Гітлер.

Естонський уряд не раз заявляв, що кібератаки на естонські сервери ведуться не тільки з цивільних серверів, але і з серверів адміністрації президента й уряду Росії.

Естонія давно вже знаменита в Європі своєю системою "електронної держави". Тому для такої маленької високотехнологічної держави, як Естонія, атаки хакерів можуть бути страшнішими за будь-які економічні санкції. Тут вже зараз вважають, що сумарний збиток напевно перевищить ті 30-50 млн естонських крон, які доведеться заплатити державі, компенсуючи збитки, заподіяні мародерами вночі з 26 на 27 і з 27 на 28 квітня, повідомляє "Ъ".

Зараз ви читаєте новину «НАТО допоможе Естонії в кібервійні з Росією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі