пʼятниця, 05 листопада 2021 07:00

Наступний президент посадить Зеленського і його оточення - Борислав Береза

У грудні спливає термін дії закону про особливий статут Донбасу. Верховна Рада голосуватиме, щоб продовжити його. Москва намагатиметься змусити Київ внести в закон амністію бойовикам, вибори на своїх умовах. Проте влада навряд піде на такий крок, вважає колишній народний депутат Борислав Береза.

- Росія хоче амністію бойовикам, вибори на своїх умовах, - каже в інтерв'ю Gazeta.ua. - Головне, щоб Донецьк і Луганськ лишилися під її контролем. Хоч і повернуть нам території. Хочуть, щоб усі ці люди, які вбивали українців і прислуговували Кремлю, далі лишалися при владі. Але щоб їм надали можливість стати народними депутатами, депутатами місцевих рад.

Влада може піти на такі поступки?

- Зеленський розуміє, що така реалізація запустить процеси вуличного спротиву і знищить його владу.

Куму Путіна, нардепу з "Опозиційної платформи – За життя" Віктору Медведчуку змінили запобіжний захід із домашнього арешту на особисте зобов'язання. Справа завершиться пшиком?

- Медведчук є ворогом України. Його позиція – це позиція Кремля. Але боротися з ним потрібно в правовій площині. Не запроваджувати санкції проти громадянина України. А проводити всі процесуальні дії згідно його порушень. І після того рішення суду мало б показати, чи винний він. Але заздалегідь зробили так, щоб судового процесу не відбулося. Бачимо, як розвалюється справа, бо нею не займаються. Це імітація. Може бути прямий договорняк Зеленського з Медведчуком, щоб вивести цих двох у другий тур майбутніх президентських виборів.

Із боротьбою з олігархами буде те саме. Влада її імітує.

Може бути прямий договорняк Зеленського з Медведчуком, щоб вивести цих двох у другий тур майбутніх президентських виборів

Чому боротьбу підмінюють імітацією?

- У фракції "Слуга народу" є представники всіх олігархічних груп. Бджоли хочуть боротися проти меду? Цього не буде. Вони є слугами олігархів. Голосують за законопроєкти, які ніколи не нашкодять найбагатшим українцям. Щоб з ними боротися, має бути нормальний Антимонопольний комітет, робота правоохоронних та антикорупційних органів. І головне – політична воля. Її немає. Є гучні заяви. Вони колихають повітря, а не історію. Намагатимуться підкорити олігархів. Щоб вони не критикували владу через свої ЗМІ і співпрацювали. Це єдине, що хоче Зеленський.

Влада прагне повторення сценарію Росії: співпрацюєш чи підпадаєш під репресії. Гусовський, Березовський та Ходорковський були такими ж олігархами, як зараз наші. Але Путін забажав, щоб ті йому підкорилися і допомагали грабувати Росію. Ті ж хотіли і грабувати, і бути незалежними. Чим закінчилося? Ходорковський відсидів понад 10 років, Березовський загинув за дивних обставин у Британії, а Гусовський утік. Путін позбувся всіх. Решта допомагають йому заробляти, а він їм.

Це Зеленському може вдатись?

- За нього з'явилися свої олігархи. Той же Максим Єфімов (народний депутат з групи "Довіра". – Gazeta.ua) дуже непогано почувається. Саме в його "Парковому" знаходиться штаб "Слуги народу". Наближені до нього структури виграють все, що потрібно. Експерти енергетичного ринку кажуть, що найближчим часом при приватизації "Центренерго" зроблять усе під Єфімова.

Зеленський намагається тиснути на медіа. Щоб у них була лише його точка зору. Хоче знищити будь-яку опозицію

Зеленський намагається тиснути на медіа. Щоб у них була лише його точка зору. Хоче знищити будь-яку опозицію. Нещодавній конфлікт із "Суспільним" це підтверджує (Ведуча токшоу "Зворотний відлік" на суспільному телеканалі "UA: Перший" Мирослава Барчук зобвинуватила Офіс президента в тиску на журналістів. Мовляв, Банкова висувала вимоги, за яких спікери від влади готові брати участь у програмі. Кандидатів на ефіри від "Слуги народу" начебто узгоджували люди радника голови Офісу президента Михайла Подоляка. – Gazeta.ua). Цей скандал показує, що Зеленський послідовно і покроково хоче взяти під контроль інформаційний простір. На канал Порошенка "Прямий" заборонено ходити "слугам народу". Вони самі мені розповідали.

Автор: Тарас Подолян
  Борислав Береза був речником «Правого сектора». Обирався народним депутатом  попереднього скликання. 2015 року балотувався в мери Києва. Вийшов у другий тур з Віталієм Кличком. Але програв йому. Зараз веде програму розслідувань «Засланці» на 4 каналі
Борислав Береза був речником «Правого сектора». Обирався народним депутатом попереднього скликання. 2015 року балотувався в мери Києва. Вийшов у другий тур з Віталієм Кличком. Але програв йому. Зараз веде програму розслідувань «Засланці» на 4 каналі

У себе на сторінці в Facebook ви написали, що Геловін не святкуєте, бо "судячи з того, що відбувається в країні, в ньому живете". Що жахає найбільше?

- Державні інституції не працюють, імітують бурхливу діяльність. Особливо Офіс президента. Верховна Рада виконує лише вказівки Банкової. Це нагадує божевільню. Без сенсу в діях, без стратегії. Живемо в карнавальному збоченому вимірі, який є в уяві Зеленського і є реальністю нашого часу.

Навіщо їм влада? Чого хочуть досягти? Які політичні погляди в Зеленського, Арахамії, Гетьманцева? Їх немає. Хтось реалізує амбіції, хтось хоче овацій, хтось грошей. Навіщо влада, якщо немає ні плану, ні розуміння? Вони просто хочуть керувати.

"Слуга" Клочко став народним депутатом, і в його родини почався кінець епохи бідності. Депутат Юрченко відкрито заявляє, що "хоче свій шматок пирога"

Закон є для всіх, крім них. "Слуга" Андрій Клочко став народним депутатом, і в його родини почався кінець епохи бідності. Масово скуповували квартири, машини, хоч у них немає доходів (У розслідуванні Bihus.info йшлося, що 70-річна матір "слуги народу" Клочка впродовж двох років стала власницею двох квартир у Києві, будинку, земельних ділянок і авто. Все це коштувало близько 14,5 млн грн при запплаті депутата в 40 тис. грн – Gazeta.ua).

Депутат Олександр Юрченко відкрито заявляє, що "хоче свій шматок пирога". Йому Національне антикорупційне бюро вручило підозру (За версією слідства, нардеп Юрченко у завуальованій формі попросив надати йому через посередника – його помічника $13 тис за внесення пропозицій до проєкту Закону "Про управління відходами" та у подальшому $200 тис. для підкупу нардепів-членів відповідного комітету за голосування за подані ним пропозиції. – Gazeta.ua). А вже пізніше затримали, бо скоїв ДТП п'яний. Це все не державники, їм байдуже, що відбувається з Україною. Але так довго не буде. Вони забули, що Україна – не Росія. За все доведеться розраховуватися. Колись Коломойський сказав, що життя – як супермаркет, у кінці - каса. Для цих хлопців "каса" може настати раніше, ніж вважають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: НАЗК прокоментували історію із матір'ю "слуги" Клочка, яка накупляла майна на 14,5 млн грн

Коли це можливо?

- Коли терпець урветься. Можуть бути дострокові парламентські вибори, можуть чергові. Впали рейтинги президента, його партії. Далі ставатиме гірше. Люди розчаровані, ображені, що їх обдурили. Зараз влада шукатиме варіанти, як затриматися - щоб була президентська республіка, або знову повернуть мажоритарку. На останніх довиборах 31 жовтня вони тестували скупку голосів, маніпуляції, фальсифікації. Так двоє "Слуг народу" Козир і Войцехівський перемогли у Херсоні та Черкасах. Це хочуть зробити по всій Україні.

Влада шукатиме варіанти, як затриматися - президентська республіка, або повернуть мажоритарку

Коли люди не можуть дочекатися справедливості – виходять на майдани. Януковичу було куди тікати – до Ростова. А куди поїдуть Зеленський, Єрмак, Арахамія? В Китай?

Якою може бути плата "на касі"?

- Говорив з правниками. Вони кажуть, що хто б не прийшов після Зеленського, він садитиме і його, і того, хто поряд з ним. Ці хлопці набралися такої кількості порушень від Конституції і до Кримінального кодексу, яких досі не було. Це гарантовано дасть підтримку тим, хто займатиметься посадкою цих осіб.

За що може сісти Зеленський?

- Це узурпація влади, коли намагався розпустити Конституційний суд. Є рішення суду, що перевищив свої повноваження. Було намагання отримати більшу владу. До того часу Європейський суд з прав людини вже свої рішення дасть. Побачимо велику кількість рішень, які визнають порушенням закону. Злив справи "вагнерівців" може бути визнаний як держзрада.

Автор: Тарас Подолян
  Борислав Береза: «Влада прагне повторення сценарію Росії: співпрацюєш чи підпадаєш під репресії»
Борислав Береза: «Влада прагне повторення сценарію Росії: співпрацюєш чи підпадаєш під репресії»

З президентом ви знайомі давно. Яким він був і як його змінила посада?

- Людина не пройшла випробування владою. Йому сподобалося бути царем. Одноосібно вирішувати всі питання. Зеленський вважає, що всі навколо зрадники, вороги. Його фобіями, страхами та комплексами користується його оточення.

Зеленський вважає, що всі навколо зрадники, вороги. Його страхами та комплексами користується оточення

Хто найбільше?

- Глава його Офісу Андрій Єрмак. Він гарний психолог. Розклав Зеленського і вдало ним маніпулює. В міжнародній діяльності, у призначеннях. Майже всюди.

Які найбільші проколи влади?

- Перше, привели до Верховної Ради некомпетентний зброд. Підкоряється, але не може нічого продукувати. Друге, Зеленський провалив внутрішню та зовнішню політику. Третє, відсутність стратегії розвитку країни – вирішення питань від демографічної кризи до енергетичної. Далі – коронавірус і провалена вакцинація. Зеленський знищив підтримку України в Парламентській асамблеї Ради Європи. Ставлення до нього там як до людини, яка не виконує свої обіцянки і обов'язки.

Що зміг виконати з обіцяного?

- Прийняли закон про добровольців. За це велика подяка. Є деякі непогані призначення. Наприклад, послів чи в деяких міністерствах. Але це ложка меду у бочці з лайном.

Понад 71 відсоток українців вважають, що Зеленський не туди веде країну. Такі дані останніх опитувань КМІСу. Що українці не пробачать чинній владі?

- Невиконаних обіцянок. Всі виборці Зеленського вірили, що він дійсно змінить життя на краще. А стало значно гірше. Не пробачить брехні. Він обіцяв не переїжджати на держдачу, а поселився там. Хтось не пробачить обіцянки про 4 тисячі доларів зарплати вчителям. Хтось – про зарплату по 25 тисяч гривень медикам. Хтось – обіцянку миру, якого немає. Обіцяв посадити корупціонерів, а ніхто не сидить. Найбільше не пробачають тим, у кого найбільше вірять.

Проте у Зеленського й зараз найбільший антирейтинг. Треба мати такий талант.

Якою цю владу запам'ятають?

- Скандали, фріки, факапи, провали, погіршення ситуації по всіх напрямках. Головне – величезна кількість поразок і відсутність перемог на всіх фронтах. Які у нас досягнення? Коли я був депутатом, то отримали безвіз, були відсутні заборгованості перед військовими. Мали перемоги в Парламентській асамблеї Ради Європи. Створили незалежні антикорупційні органи, які зараз знищені. Бачимо, що відбувається з обранням керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Саботують і не дають обрати. Згортаються реформи. Зараз до України зменшилася зацікавленість у світі.

Які невідкладні проблеми стоять перед владою?

- Боротьба з коронавірусом, війна, погіршення на фронті і проблеми з армією. Там величезна корупція. Кількість військових у нас недостатня. Далі – енергетична криза на порозі опалювального сезону. Економічна криза, поглиблення політичної. Знищення інституцій.

Путін не дружить з реальністю, а хоче її формувати

Розвідка і світова преса кажуть, що Росія знову стягує війська до кордону з нами. Наскільки ймовірне повномасштабне вторгнення? Чого Путін добивається зараз?

- Голова Путіна – як голова безумця. Він не дружить з реальністю, а хоче її формувати. Команда атакувати може не бути, а може і бути. Можуть просто побрязкати зброєю. Загроза нападу на Україну є. Велика. Росія розглядає Україну як свою територію, на яку претендує НАТО. Не бачать нас незалежною державою, здатною формувати свою зовнішню і внутрішню політику. Головна проблема при Зеленському – не може запропонувати формат, за якого б Україна мала безпечне майбутнє. У нього немає бачення. Оточення у цьому теж не є компетентним.

Що найбільше вразило останнім часом у діях влади?

- Є закон для чужинців, а для кола своїх – ні. Все, де є тендери, будівництво, держзакупівлі – там ідуть шалені розкрадання. Чи це форма для армії, чи колеса і білизна для Укрзалізниці. Якщо там є держава, то намагаються вкрасти.

Чим відрізняється корупція часів Порошенка і зараз?

- Найкращі західні експерти кажуть, що корупція збільшилася. Реформи згортаються, і фактично паралізовані правоохоронні органи, антикорупційні. Зараз крадуть так, як не крали навіть при Януковичу. Відверто, брутально, наче востаннє.

Тому треба змінювати владу. Біда не в тому, що Арахамія не знає, хто такий Сковорода, Тищенко - скільки коштує сало, а Зеленський - що таке відповідальність перед державою. Біда України в тому, що всі вони і переважна більшість тих, хто керував нею 30 років, не дотримуються принципу "Не боятися, не брехати і не красти".

Зараз ви читаєте новину «Наступний президент посадить Зеленського і його оточення - Борислав Береза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі