середа, 16 квітня 2014 16:56

Наступні два роки є вирішальними не лише для України, а й для усього світу - політолог

Наступні два роки є вирішальними не лише для України, а й для усього світу - політолог
Фото: obozrevatel.com

Нестабільність протримається в Україні ще найближчі два роки. Таку думку в інтерв'ю журналу "Країна" висловив директор Іституту стратегічних досліджень "Нова Україна" Андрій Єрмолаєв.

"Вони (два роки - ред.) є вирішальними для перезавантаження глобальної системи, зокрема фінансової. Це серйозно впливатиме на розвиток міждержавних відносин. Зміниться світова економіка. Паралельно йтиме й політичний процес. Якщо до Майдану можна було говорити про паростки громадянського суспільства, то зараз воно не тільки прокидається, але й самоорганізується як система. Люди самовизначаються й організовуються без держави", - вважає експерт.

На думку Єрмолаєва, важливо чи приведуть ці процеси до нової якості.

"Адже громадянське суспільство - це не лише правильні молоді люди, які люблять демократію і йдуть у Європу. Це дуже складна штука, в якій є і консервативні сили. Зараз може прокинутися так зване покоління "дітей війни". Вони мають історичне моральне право на свій голос. І спробуйте його в них забрати. Бо чим вони гірші за правильних молодих? Голос бабусі дорівнює голосу найпросунутішого інтелектуала. Тому зі старшими людьми треба говорити і переконувати, бо вони прокидаються й шукають, за кого віддати свій голос", - додав політолог.

Багато залежатиме від представників старої української еліти, вважає експерт:

"Баланси будут дуже хиткі. Все це на тлі того, що в суспільстві триватимуть процеси бродіння. Нові політичні сили з'являться через півтора-два роки. Зараз нове покоління просто не встигає стати відомим. Потрібна дистанція, щоб ці люди навчилися. Політичної еліти Майдан не призначить, він її тільки народить. Вона виникне контраверсійно до тієї влади, що зараз сформує стара еліта. Якщо вона це відчує, то зможе змінитися. Якщо ж - ні, то молоді не спустять їм жодної помилки", - підсумував Єрмолаєв.

Повну версію інтерв'ю читайте у журналі "Країна" №218 від 17 квітня.

Зараз ви читаєте новину «Наступні два роки є вирішальними не лише для України, а й для усього світу - політолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі