четвер, 06 лютого 2014 13:33

Наш проект Конституції "переводить" Україну на польську модель - Яценюк

Наш проект Конституції "переводить" Україну на польську модель - Яценюк
Арсеній Яценюк. Фото: www.segodnya.ua

Опозиція направила "регіоналам" проект нової Конституції.

Про це в інтерв'ю журналістам у парламенті сказав Арсеній Яценюк, повідомляє кореспондент Gazeta.ua

"Ми заклали тут такі базові принципи: в першу чергу, це скасування диктаторських повноважень, які отримав Віктор Янукович у 2010 році. Друге — парламент отримує право формувати склад Кабінет Міністрів, а також як призначення так і відставки всіх членів українського уряду, третє, парламент як призначає, так і звільняє генпрокурора України, а також голову СБУ. Президент має повноваження, щодо ветування законів, щодо представлення інтересів України за кордоном. Президент перестає бути гарантом Конституції, а є гарантом територіальної цілісності, та суверенітету України. Він отримує право тільки вносити до парламенту подання про призначення прем'єра, голови СБУ, генпрокурора, але таке подання здійснюється лише на підставі рішення парламентських фракцій. Тобто фактично ми переходимо на ту модель, яка існує в Польщі", - розказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рибак закрив Раду і закликав депутатів готуватися до позачергових засідань

За словами Яценюка цим проектом також ліквідовується обласні державні адміністрації, а замість них мають формуватися виконавчі комітети із депутатів на місцях. Нардеп наголосив, що буде змінено порядок формування Конституційного суду, аби він не був підконтрольний лише президенту.

Опозиціонер заявив, що Партія регіонів затягує час.

"Тут є всього на всього 15 сторінок. Якщо їм важко їх прочитати, ми готові за них це зробити. Ми запропонували у вівторок голосувати за текст Конституції для направлення його до Конституційного суду, але їх рішення щодо цього немає", - додав він.

Зараз ви читаєте новину «Наш проект Конституції "переводить" Україну на польську модель - Яценюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі