понеділок, 20 січня 2020 15:33

Нардепи вимагають скасувати закон про "податковий терор"

Нардепи вимагають скасувати закон про "податковий терор"
Парламентарі обґрунтовують постанову про скасування порушеннями процедури прийняття законопроекту №1210. Фото: Віталій Носач, РБК-Україна

У п'ятницю, 17 січня, у парламенті було зареєстровано постанову про скасування рішення Верховної Ради про прийняття у другому читанні і в цілому законопроєкту №1210, більш відомого як "законопроєкт про податковий терор". Автори документа - Олексій Гончаренко, Ніна Южаніна та Софія Федина - обґрунтовують його порушенням в процедурі прийняття законопроєкту, повідомляє РБК-Україна.

Нагадаємо, у четвер, 16 січня, парламент ухвалив законопроєкт №1210, що передбачає серйозне посилення податкового режиму в Україні.

Найактивнішим при розгляді законопроєкту був депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко, який наполягав на голосуванні майже всіх правок свого авторства.

Також Гончаренко зазначав, що у нардепів не було часу достатньо ознайомитися з текстом поправок до законопроєкту.

У прийнятій версії різко (за багатьма позиціями – в 4 рази) підвищені податкові штрафи для бізнесу. Серйозно розширюються права податкових інспекторів і одночасно знижується їхня відповідальність за незаконно нараховані податкові платежі та штрафи.

Податківці отримають право "коригувати" фінансовий результат підприємства для підвищення податкових платежів, збільшувати податкові платежі експортерів – за рахунок "правила ділової мети", що може істотно вдарити по українському експорту, зокрема, в країни Євросоюзу.

Закон може різко вплинути на ІТ-сектор, оскільки запроваджується норма про донарахування 18% податку з прибутку ІТ-компаній за кордоном.

Постраждають і багато підприємств східної України – бо різко зростає рента на видобуток залізної руди і газу. Що може створити серйозні проблеми для металургійного сектора країни, зробити українську металургійну продукцію неконкурентоспроможною порівняно з російською та іншою іноземною.

В цілому, за підрахунками економістів, законопроєкт №1210 може коштувати Україні майже 1% ВВП країни, тобто приблизно 36-37 млрд грн.

Категорично проти цього закону раніше виступали й усі основні бізнес-асоціації та асоціації іноземних інвесторів України – зокрема, Європейська бізнес-асоціація, Американська торговельна палата, Український союз промисловців і підприємців, Федерація роботодавців України та багато інших.

Зараз ви читаєте новину «Нардепи вимагають скасувати закон про "податковий терор"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі