четвер, 21 жовтня 2021 22:07

Нардепи посадили на бюджетні потоки дружин, дітей, невісток - українці все це оплачують

Нардепи посадили на бюджетні потоки дружин, дітей, невісток - українці все це оплачують
Журналісти склали "сімейний альбом" нардепів. Фотоколаж: "Радіо Свобода"

У Верховній Раді є щонайменше 12 родичів народних депутатів, які допомагають іншим депутатам за гроші.

Про це розповіли журналісти програми "Схеми: корупція в деталях".

Щомісяця ці люди отримують десятки тисяч гривень із державного бюджету – гроші українських платників податків.

Дружина "слуги народу", голови комітету з питань зовнішньої політики Олександра Мережка Вікторія Улиганець за півтора року роботи помічницею у його колеги – "слуги" Ігоря Марчука – заробила 750 тис. грн.

У середньому жінка отримує 41 800 грн зарплати на місяць. Але у липні та серпні отримала вдвічі більше – майже по 92 тис. Усе – завдяки преміям по 50 тис, які призначив їй Марчук.

Мережко не приховує, що особисто порадив Марчуку зробити помічницею саме свою дружину.

Радив колегам взяти помічницею свою дружину Яніну і член депутатської групи "Партія "За майбутнє" Дмитро Лубінець.

Дружина нардепа опинилась в підпорядкуванні "слуги" Арсенія Пушкаренка та отримує щомісяця по 10 тис. грн.

Лубінець – не єдиний парламентарій, чиї каденції збігаються у часі з роботою його дружини помічницею у Верховній Раді.

Аналогічний збіг трапився і в заступника голови фракції "Батьківщина" Сергія Соболєва: від початку двотисячних його дружина Ніна працює помічницею лише у тих скликаннях, коли сам він – нардеп. Коли ж Соболєв не потрапив до п'ятого скликання, її працювати до парламенту не взяли – попри великий досвід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Опозиція не відстає від "слуг": депутатка з "Батьківщини" прийшла в Раду із сумкою за 57 тис. грн

Працює помічницею і дружина Віктора Чорного, члена фракції ОПЗЖ. Уже рік, як Ольга Арканова-Чорна має такий статус у його колеги по фракції Олександра Колтуновича.

На момент початку роботи помічницею дружина нардепа була тимчасово безробітною. До того працювала викладачкою психології у Міжрегіональній академії управління персоналом.

У Верховній Раді у Чорного працюють й інші родичі: від початку цього року його падчерка – Лілія Чорна – помічниця ще одного члена ОПЗЖ Федора Христенка. Щомісяця вона отримує 6 тис. грн. Лілія Чорна – депутатка Обухівської міської ради. За освітою – юрист, філолог та психолог, а зараз ще й майбутня фармацевт.

Серед депутатських помічників є і діти "слуг народу".

Донька голови комітету з питань правової політики Андрія Костіна Анастасія – помічниця його колеги по фракції Андрія Задорожного, а син Задорожного – Іван – помічник її батька.

Новий статус донька Костіна і син Задорожного отримали майже одночасно – у вересні 2019-го.

Зарплату Анастасії Костіній та Івану Задорожному нараховують однакову – по 26 тис. грн на місяць. Обоє – юристи.

Від серпня цього року син представника "Європейської солідарності" Михайла Бондара Роман став помічником іншого члена "ЄС" Максима Саврасова.

За перший неповний місяць роботи Роман отримав трохи більш як 4 тис. грн. Загалом його послуги Максим Саврасов оцінив скромно – у 7,5 тис. на місяць.

У члена ОПЗЖ, судді Конституційного суду у відставці Василя Німченка, невістка – Марина Німченко – працює помічницею у безпосередньому підпорядкуванні. Щомісяця робота у свекра-депутата приносить їй 16 тис. грн бюджетних коштів. За два роки роботи на цій посаді жінка заробила вже майже 400 тис. грн.

В Україні бути помічником нардепа не лише престижно. Ця посада відкриває доступ до багатьох владних коридорів та надає власнику такого посвідчення особливий статус, пишуть журналісти.

"Схеми" виявили щонайменше 12 родичів депутатів чинного скликання ВР, які працюють помічниками в інших парламентаріїв.

На оплату їхньої праці лише за цей рік вже витратили сукупно майже 2 млн грн платників податків, а за два роки понад – 4,5 млн.

Народний депутат від партії "Слуга народу" Микола Тищенко заплатив своєму помічникові - родинному бізнес-партнеру Олександру Сітаку - за два неповні роки 1 млн 100 тис. грн. Це приблизно по 45 тис. на місяць.

Зараз ви читаєте новину «Нардепи посадили на бюджетні потоки дружин, дітей, невісток - українці все це оплачують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі